Miyelom nedir? Miyelom belirtileri neler?

Güncelleme Tarihi:

Miyelom nedir Miyelom belirtileri neler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2018 09:34

Nedeni tam olarak bilinemeyen kan ve kemik iliği rahatsızlığı olan miyelom böbrek yetmezliği,  kemiklerde erime ve özellikle bel kemiğinde olmak üzere kemiklerde kırıklar ve kansızlıkla kendini gösteriyor. Bu hastalığın tam olarak ne olduğunu ve belirtilerini merak eden vatandaşlar da 'Miyelom nedir?' sorusuna yanıt arıyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar, inatçı bel ve sırt ağrılarının multipl miyelom hastalığının en sık belirtilerinden olduğu konusunda uyarıyor. İşte, merakla araştırılan 'Miyelom nedir?' sorusunun yanıtı ve miyelom hakkında merak edilen detaylar...

MİYELOM NEDİR?

Multipl miyelom bir kanser çeşididir. Miyelom, bir çeşit beyaz kan hücresi olan plazma hücrelerinde başlayan bir kanserdir. Plazma hücreli kanserlerin en sık görülen çeşididir. Multipl miyelom olarak da adlandırılan miyelom hastalığı, normalde kemik iliğinde bulunan hücreler olan plazma hücrelerinden kaynaklanan bir kemik iliği kanseri tipidir. Plazma hücreleri bağışıklık sisteminizin bir parçasıdır. Normal plazma hücreleri enfeksiyonla savaşmak için antikorlar üretirler (bunlara immunglobulinler de denir).

Haberin Devamı

Miyelomda anormal plazma hücreleri “paraprotein” olarak bilinen ve faydalı bir işlevi olmayan tek bir antikor tipi üretir. Miyelomun teşhisi ve izleminde sıklıkla bu paraproteinin ölçümünden yararlanılır. Kemik iliği vücuttaki büyük kemiklerin ortasında bulunan ‘süngerimsi’ materyaldir (bakınız Şekil 1). Kemik iliği plazma hücrelerini barındırmanın yanı sıra kan hücrelerinin (alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler) de üretildiği merkezdir. Miyelom’da plazma hücrelerinin DNA’sı hasarlanarak malign veya kanserli hale gelmelerine yol acar. Bu anormal plazma hücreleri miyelom hucreleri olarak bilinir.

Birçok kanserin aksine, miyelom bir kitle veya tumor halinde bulunmaz. Bunun yerine, miyelom hücreleri kemik iliği içinde normal olarak bölünmeye ve çoğalmaya devam ederler. Miyelom, kemik iliğinin yetişkinlerde normal olarak aktif olduğu bölgeleri, yani omurga, kafatası, pelvis (leğen kemiği), göğüs kafesi, omuzlar ve kalçalar çevresindeki alanları tutar ve bu yüzden multiple miyelom olarak adlandırılır (multiple = coklu, birden cok), Genellikle etkilenmeyen alanlar kollar ve bacaklardır (eller, ayaklar ve alt kol/ bacak bölgeleri). Bu sayede bu bölgelerin işlevleri genellikle tam olarak korunduğundan, bu önemli bir noktadır. Miyelom ile ilgili tıbbi sorunların çoğu kemik iliğinde biriken miyelom hücreleri ve kan veya idrarda mevcut olan paraprotein yüzünden ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Multipl miyelomun gerçek nedenleri bilinmemektedir. Doktorlar bir kişide multipl miyelom oluşurken diğerinde neden oluşmadığını çoğu zaman açıklayamaz. Ancak biliyoruz ki multipl miyelom bulaşıcı değildir. Bu hastalığı başka bir kişiden kapamazsınız. Şüpheli diğer birçok risk faktörü üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Araştırmacılar belirli kimyasallara veya mikroplara (özellikle virüslere) maruz kalmanın, belirli gen değişiklikleri olmasının, belirli besinleri tüketmenin veya obez olmanın multipl miyelom geliştirme riskini artırıp artırmadığını araştırmaktadır. Araştırmacılar bu ve diğer olası risk faktörleri üzerinde çalışmaya devam etmektedir.

Haberin Devamı

Bir veya daha fazla risk faktörünün olması bir kişinin miyelom geliştireceği anlamına gelmez. Risk faktörleri bulunan çoğu kişi hiç kanser geliştirmez.

MİYELOM BELRTİLERİ NELER?

Multipl miyelomun en sık görülen belirtileri aşağıdakileri içermektedir:

Kemik ağrısı, genellikle sırt ve kaburgalarda, Kemik kırıkları, genellikle omurgada, Halsiz ve çok yorgun hissetmek, Çok susamış hissetmek, Sık enfeksiyon geçirme ve ateş, Kilo kaybı, Bulantı veya kabızlık, Sık idrara çıkma

Bu belirtiler çok sıklıkla kanser nedeniyle değildir. Bir enfeksiyon veya başka sağlık problemleri de bu semptomlara neden olabilir. Sadece bir doktor bunu emin olarak söyleyebilir. Bu semptomları gösteren bir kişi bunu doktora söylemelidir ki, problemler olabildiğince erken teşhis edilip tedavi edilebilsin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!