Faranjit nedir? Faranjit tedavisi nasıl olur?

Güncelleme Tarihi:

Faranjit nedir Faranjit tedavisi nasıl olur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2018 23:01

Mevsime bağlı hastalıklardan biri olarak nitelendirilebilecek farenjit, boğazın farinks ve farenks adı verilen kısımlarının iltihaplanması sonucu oluşur ve genellikle kış mevsiminde yaygın olarak görülür. Havaların soğuması ve bu tarz hastalıkların artmasıyla birlikte, faranjitin ne olduğu ve nasıl geçtiği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, faranjit nedir? Faranjit tedavisi nasıl olur?

Haberin Devamı

Faranjit oluşumunun yüzde 98’i sosyal yaşam ve viral enfeksiyona bağlı olduğunu söyleyen uzmanlar hastalığın, genellikle kış mevsiminde daha sık görüldüğünü ve kapalı ortamlarda çalışanlarda daha çok rastlandığını vurguluyor. İşte, faranjit hakkında merak edilen detaylar...

FARANJİT NEDİR?

Ağız boşluğunda yutma bölümünün ağızdan görünen kısmı farenks olarak adlandırılır. Farenjit bu bölgenin iltihaplanmasıdır. Akut iltihaplar günlük virüsler ve bakteriler tarafından geçirilen enfeksiyonlar sonucunda olan iltihaplar. Kronik iltihaplar ise hiçbir zaman bir enfeksiyonla alakası olmayan, dış etmenlerden kaynaklanan, sigara içmek, kötü hava koşullarına maruz kalmaktan kaynaklanan iltihaplar olarak tanımlanır.

Kapalı ortamlarda çalışanlarda sık rastlanan bu hastalığın oluşmasında nezle, grip, havadaki zararlı maddeler, sinüzit, alkol veya sigara etkendir. Akut farenjitin sebebi çoğunlukla virüslerdir. Bazen bakteriler de bu hastalığa yol açabilirler.

Haberin Devamı

Kronik farenjitte ise yine virüsler rol oynasa da en büyük rolü çevresel faktörler oynar. Bunların en önemlileri sigara, alkol, alerji, geniz akıntısı, kuru ve kirli hava, burun tıkanıklığı, aşırı sıcak veya soğuk gıda ya da sıvı tüketimi, boğaz kazımanın aşırı olması, diş ve bademcik iltihapları sayılabilir.

FARANJİT NASIL GEÇER?

Faranjit olan kişiler, sigara ve alkolden uzak durmalı, tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamalı, aşırı sıcak ve soğuk gıda yememeli, boğazı temizlemeye çalışmamalıdır. Öte yandan, antibiyotik kullanımı hastalığın tedavisinde önemlidir. Bu, virüsler üzerine etkili olmasa da bakterileri ortadan kaldırmak için gereklidir. Böylelikle hastalığın iyileşme süreci hız kazanır. Bu hastalığın tedavisinde pastil kullanımı ise etki etmez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!