Daha sağlıklı bir iş hayatı mümkün

Güncelleme Tarihi:

Daha sağlıklı bir iş hayatı mümkün
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2018 12:59

Diyetisyen Banu Kazanç, çalışma ortamında hareketsiz bir yaşamın tetiklediği ve kötü beslenme alışkanlıklarının eşlik ettiği kilo sorununu mercek altına aldı. Masa başı çalışanları için sağlıklı beslenme önerilerini ‘Oturduğunuz Yerde Kilo Verin’ adlı kitabında derleyen Kazanç’tan tüyolar aldık.

Haberin Devamı

Çalışanların çoğu kahvaltıyı atlamak konusunda ortak bir strateji geliştirmiş gibi. Bu konuda sığındıkları pek çok bahane var. Sabah kahvaltısını atlamayın! Poğaça, açma gibi kolayca ulaşılabilen besinler yerine tam buğday ekmeğiyle hazırlanmış domates, salatalık ve yeşillik ilave edilmiş peynirli bir sandviç yiyebilirsiniz. Kahvaltı yapmaya vaktiniz yoksa süt veya yoğurt eklenmiş tam tahıllı kahvaltılık gevrekler çok pratiktir; taşıması ve hazırlaması oldukça kolay bir çözüm sunar.

◊ Haftanın üç günü bir saat süreyle yürüyen insanların kilolarını korumada başarı sağladıklarını biliyor musunuz? Yağ kaybı için yürümek en iyi yol! Egzersiz yapmak belli bir disiplini gerektiriyor. Devam edemeyeceğiniz, sonradan vazgeçeceğiniz yoğun aktiviteler yerine yapabileceğinizle yetinmeniz daha gerçekçi olur. Bu da yetmez. Aktif olmanız ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemeniz gerekiyor. Bunun için fırsatlar yaratın. Merdiven inin, çıkın. Ara sıra masa başından kalkıp yürümek için bahaneler bulmaya çalışın. İş arkadaşlarınızla telefonda konuşmak yerine yanına gidin, fotokopinizi siz çekin, kahvenizi siz alın, fırsat buldukça, kollarınızı, bacaklarınızı hareket ettirin, pozisyonunuzu sık sık değiştirin.

Daha sağlıklı bir iş hayatı mümkün

Yatmadan önce bir bardak su

Haberin Devamı

◊ “Ben bugün su içmeyi unuttum” şeklindeki söylem pek çoğumuza tanıdık gelecektir. Oysaki vücudun ağırlığının yüzde 50-60’ı sudan oluşur. Su, kalorisiz, en kolay bulunan mükemmel bir içecek. Yemeklerden önce sonra soğuk, ılık ya da sıcak her ne biçimde olursa olsun mutlaka su içmelisiniz. Her sabah kalktığınızda ilk işiniz su içmek olsun. Yatmadan önce içilecek bir bardak su rahat uyumanızı sağlar. Gün içine yayarak günde iki-iki buçuk litre su içmek sağlıklı olmanıza katkı sağlar.

◊ Ara öğünler beslenmenin can damarıdır. Öğün sayısı arttıkça öğünlerde yenen miktar azalır, iştahınızı kontrol edersiniz. Atıştırmalar ve ara öğünler oyalanma ya da eğlencelik olarak algılanmamalı. İşin püf noktası kan şekeriniz düştüğünde size enerji sağlayacak fazla kalori içermeyen besinler seçme becerisidir. Ara öğünleri taze ve kuru meyveler, fındık ya da ceviz, peynir ve iki adet kepekli grisini, muz, ananas parçaları gibi taze meyveyle hazırlayacağınız yoğurtlu seçeneklerle oluşturabilirsiniz. Özellikle saat 16.00 suları enerjiniz düşer. Öğle ve akşam yemeği arasındaki süre de uzundur. Bir küçük atıştırma hem enerji verir hem de akşam yemeğinde porsiyonları abartmanın önüne geçer.

Haberin Devamı

◊ ‘Dikkatli yemek’ dediğimizde ölçerek, tartarak ve kalori sayarak yemek yemeyi kastetmiyoruz. Yemek yerken yavaşlayın ve yeterli zaman ayırın. Yiyeceklerden küçük ısırıklar alıp uzun bir süre çiğnerseniz daha çabuk doyarsınız. Çiğnemek yeme hızını azalttığı ve beyne tokluk sinyalleri gitmesi için süre sağladığından önemli. Televizyon, iPad, telefon, mail, mesaj trafiğine son vermelisiniz. Yemek yerken olumsuzluklardan uzaklaşın, yemeklerden lezzet ve haz almadan masadan kalktığınızda doyduğunuzu hissetmez, porsiyonlarınızı kontrol edemezsiniz.

Çalışanlar için diyeti kolaylaştıracak pratik tarifler 

◊ Domates suyu veya ayranın içine maden suyu ilave ederek mineral takviyesi yapabilirsiniz.
◊ Bulgurla yapılan kısır veya kinoayla yaptığınız salatalara ceviz eklemeyi unutmayın.
◊ Akşam yemeğinden sonra yemeye devam etme eğilimindeyseniz önerim bir bardak kakaolu süt içmeniz.
◊ “Tatlısız yapamıyorum” diyorsanız yoğurdun üstüne bir tatlı kaşığı pudraşekeri ve yine aynı oranda kakaoyu karıştırıp çok basit bir puding yapabilirsiniz.
◊ Canınız patates kızartması mı istedi? Patatesleri incecik cips gibi doğrayın, hafifçe zeytinyağı ve sevdiğiniz baharatla karıştırın, tost makinesine yağlı kâğıt serin, ince bir kat şeklinde dizin, arasına çok az peynir koyun, ikinci kat patatesleri dizin ve tost makinesinde kızartın. Patatesleri rendenin iri tarafını kullanarak da doğrayabilirsiniz.

Daha sağlıklı bir iş hayatı mümkün

Oturduğunuz Yerde Kilo Verin
Banu Kazanç
Cinius Yayınları
176 sf
27.90 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!