Kekler ve Erkekler…

Her kadın kek yapmayı annesinden öğrenir, ama sonunda fırından bir erkek çıktığını ona hayat öğretir. İyi birer fırıncıdır kadınlar, türlü türlü yemekler pişiren. Pilav pişiren evde kalmaz, kalem gibi dolma saran kolay kolay terk edilmez mesela. Hele ki beni varsa o kadar lezzetlidir ki eli!

Haberin Devamı

Her kadın kek yapmayı annesinden öğrenir, ama sonunda fırından bir erkek çıktığını ona hayat öğretir. İyi birer fırıncıdır kadınlar, türlü türlü yemekler pişiren. Pilav pişiren evde kalmaz, kalem gibi dolma saran kolay kolay terk edilmez mesela. Hele ki beni varsa o kadar lezzetlidir ki eli! Çocukluktan genç kızlığa geçiş döneminde ilk mutfak denemeleri “kek”le başlar. Ara öğünden bile sayılmadığı için olası bir başarısızlıkta gözden kaçar çünkü. Bana göre genç kızlığın diplomasıdır kek! Resim, heykel, piyano ya da yazı yeteneği var mı bakılmaz, ebruli, ağlayan, tuzlu ya da çaylı kekler sanat eserleri gibi dizilir sehpalara. İyi kabarmış, sürreal bir kakao çalışmasında genç kız sınavı geçmiştir. Sonrasında tarifler alınır verilir, depresyon, regl ya da çay günlerinde farklılıklar yaratılır. El alışkanlığı içindir hepsi, asıl hazırlık iyi bir erkek pişirmeye yöneliktir.

Ekonomik gücü varken düğün hayaliyle yaşayan çok arkadaşım oldu. İşte bu geleneği kimse öğretmez kadına, yani babasını, eşini, oğlunu, yaşamına girdiği her erkeği pişirerek eğittiğini, geliştirdiğini. Bunun okumuşlukla, çok yer gezmişlikle, laik ya da muhafazakâr olmuşlukla da hiç ilgisi yok üstelik. Ne kadar çalışkan olursa olsun üniversiteden mezun olur olmaz tek hayali gelinlik giymek olan, ekonomik gücü varken düğün hayaliyle yaşayan o kadar çok arkadaşım oldu ki! Bir erkek pişirmenin neye mal olacağını bilmeden gönüllü göreve atanan!

Haberin Devamı

Ben de zamanla aydım bu gerçeğe. Hayat boyu bir erkek çocuğuyla yaşamak istemediğim için pek asi davrandım ve reddettim toplumsal dayatmaları. Bu reddediş, yönümü bulmamı sağladı ama hiç kolay olmadı yaşamımdaki erkeklerle ilişkilerim. İşler sandığım gibi değildi, aile büyüğü bile olsa karşılıklı birbirini eğitiyor, kadının erkeğe katkısı daha hızlı ve fazla oluyordu. Çünkü bu topraklarda ana soylu yapı hâkimdi, Kibele, Belkıs, Demet (demeter) ya da Sibel’ler! Kimse kusura bakmasın şimdilerde evli olan okul, mahalle ya da gönül arkadaşlıklarımda, ne ki ağabeyim, kuzenim ve dayımda dahi irili ufaklı çok emeğim var. İyi kek pişiricisi her kadın kadar iddialıyım. O sebeple de kek, kruvasan, muffin pişirmek kolay geliyor şimdilerde. Onlar çocukların beslenme çantalarını süsleyen hazır tatlar, asıl marifet kendinden vazgeçmeden evin tadını tutturabilmekte.

Haberin Devamı

Er”kek” Tarifi:
• Malzemeler: sevgili, eş, oğul, baba, ağabey, amca, dayı, kuzen, okul, iş ve mahalle arkadaşı.
• Yapılışı: zaman, emek, sabır, fedakârlık, biraz şeker, biraz gözyaşı, her şey çocuğum için anlayışı
• Püf noktası: genelde çabuk kabarır, çabuk sönerler, fazla karıştırmadan dolaşımlı ısı gerek.

Yazarın Tüm Yazıları