Kategorizasyonlar sadece ayırmaya yarar

Güncelleme Tarihi:

Kategorizasyonlar sadece ayırmaya yarar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 19:21

Ara Dinkjian, İsmail Lumanovski ve Tamer Pınarbaşı’ndan oluşan The Secret Trio, yarın akşam CRR Konser Salonu’nda dinleyicileriyle buluşacak. Konser öncesinde The Secret Trio’yla müzik ve kültürler üzerine sohbetteydik...

Haberin Devamı

Cumartesi akşamı İstanbul’da bir kez daha sahnede olacaksınız. Neler bekliyorsunuz?
En başta çok iyi bir ses duyacağımızı düşünüyoruz. Zira Cemal Reşit Rey, Türkiye’nin en iyi konser salonlarından bir tanesi. Aklımızda bir de izleyicimizi memnun etmek var tabii.

The Secret Trio farklı kültürlerde yetişmiş üç kişinin bir araya gelmesiyle oluşan bir grup. Sizi bir araya getiren nedir?
Tarih boyunca müzik, müzisyenleri ve dinleyicileri hep bir araya getirdi. Bizi bir araya getiren şey müzik ve iyi bir insan olmaya dair ortak inancımız oldu.

The Secret Trio için bir şarkının ortaya çıkış aşaması nasıldır?
Besteleme ve yaratıcılıkta tekniğe pek fazla yer yoktur. Dolayısıyla teknik bir şey söyleyemeyiz. Bunun yerine kontrolümüzün çok az olduğu gizemli ve doğal bir süreçten bahsedebiliriz. Bu sürecin sonunda deneyimlerimizin ve duygularımızın bir yansıması olarak bir eser ortaya çıkar.

Melodilerinizin bu topraklarla sıkı bağları var. Hepsi çok bizden melodiler. Sadece biriniz Türkiye’de doğup büyümüşken hepiniz burada evde hissedebiliyor musunuz?
Kanuncumuz Tamer Pınarbaşı’nın Türk olmasının yanı sıra klarnetçimiz İsmail Lumanovski’nin de Osmanlı’nın son dönemlerinden bir Türk atası var. Çok iyi Türkçe konuşur. Ara Dinkjian’ın ataları ise Diyarbakır ve Harput’tan. Aslında bu topraklar da grubun ortak noktalarından biri diyebiliriz.

Müzikte herhangi bir sınır olduğuna inanıyor musunuz?
Eğer inanıyor olsaydık bir Türk, bir Makedon ve bir Ermeni olarak bir araya gelip çalamazdık. Kategorizasyonlar sadece ayırmaya yarar. Biz daha açık fikirli olmayı tercih ediyoruz.

Kusursuz çalmak mı daha zordur yoksa duygulu çalmak mı?
Bu enteresan bir soru. Kusursuz çalmak imkânsızdır ama her zaman bunun için çaba gösteriyoruz. Bunun yanında izleyicilerle ortak bir deneyim elde edebilmek için duygulu bir şekilde çalmayı da hedefliyoruz.

Bir grup olabilmek için enstrümanlara hâkim olmak yeterli midir? Grup üyeleri birbirleriyle başka neler paylaşmalıdır?
Bu da ilginç bir soru. Başarılı bir şekilde çalışabilmenin yolu grup üyelerinin, müziğin, bireysel popülerlikten, paradan ve benzer şeylerden daha kıymetli olduğu konusunda fikir birliğine varmış olmalarından geçer. Bir diğer deyişle; daha az ego ve karşılıklı saygı yoksa bir grup ortaya çıkamaz.

The Secret Trio için aklınızda yeni projeler var mı?
İnsan, müzisyen, besteci ve enstrümanist olarak hem bireysel projelerimizde hem de grupça daha da büyümek istiyoruz. Bu sebeple yeni projelerimizi büyük titizlikle hazırlıyoruz.

Haberin Devamı

The Secret Trio yarın saat 20.00’de CRR Konser Salonu’nda dinlenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!