İzmir EXPO ile sanat

Haberin Devamı

 2015’i beklerken umutlar çöküvermişti. Ya 1829’de Victor Hugo’nun “bir prensestir, çok güzel küçük şapkasıyla” dediği o İzmir, 2020’de prenseslik tacının başına konduğunu görebilecek mi!

 Kapitülasyonların prensleri Fransız’ı İtalyan’ı İngiliz’i Rum’u ile Avrupa kollarını açmışken Osmanlı’nın İzmir’i bir “prens” olacak değildi ya.

 Krallar’a “prens” mi gerek, “prenses”mi!

 Hani Victor Hugo’nun ününe sığınıp da, 1829’un yedi satırlık bir güzellemesinden 2020’e doğru İzmir’e pay çıkarmaya kalkışsak da, EXPO şiirden ne anlar.

* * *

 İnternette dolaşıyorum da, şu EXPO nicedir, niye ardına düşer her kent, anlayayım diye.

 1851’de EXPO’yu düzenledi diye Londra, ünlü “Kristal Palas”ı yaratmış. 1889’da Paris, EXPO’su onuruna Eyfel Kulesi’ne kavuşmuş.

 Her EXPO, belleklerden silinmeyecek bir iz bırakarak yüceltirmiş bir kenti.

Haberin Devamı

 Sanki “Kristal Palas” olmasa Londra olmazmış gibi, “Eyfel Kulesi” yükselmese Paris pek alçakta kalacakmış gibi..

 Avrupa pek bencildir, bilir kendini. Okyanuslar aşıp doluşanlar kim, o Amerika dedikleri yere. Pek mi farklı olacaktı, kendisinden başkasına bakma kültürleri!

 Şimdi döner de onlar, Kurtuluş’la yeniden yaratılmış İzmir’e bakar mı?

 Kısaca, İzmir’in başına “taç” olsun diye yıllardır aydınlarıyla girişimcileriyle didinip duran İzmir’in ve Başkanı, Bakanlarıyla Devlet’in EXPO’nun taşlı yolunda verdikleri emek, büyük bir değer taşıyor.

* * *

 98 ülkenin üye olduğu “Bureau International des Expositions” adındaki uluslararası bir kuruluşun temsilcileri oylama ile seçiyormuş EXPO kentini. 2015’in oylamasında İtalya’nın Milano’su karşısında 86’ya 65 kaybetmişiz.
 
 2020’nin aday kentleri İzmir dışında Thailand’dan Ayutthaya, Brezilya’dan Sao Paulo, Birleşik Arap Emirlikleri’den Dubai ve Rusya’danYekaterinburg.

 MÖ 6500 yıllarına kadar uzanan tarihi boyunca Hititler, Frigyalılar, İyonlar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Moğollar ve Osmanlılar ve çağdaş Türkiyesi ile 8500 yıllık kültürü topraklarında barındırıp getiren İzmir’le hangi kent yarışabilir ki!

Haberin Devamı

 Bakalım bu kez İzmir’i yine “çok güzel küçük şapkasıyla” bir “prenses” gibi ortada mı bırakacaklar, yoksa o şapkayı başlarına geçirip de mi karar verecekler!

* * *

 Bu yazının başlığı “İzmir EXPO ile Sanat” idi ve sanattan yana hiç söz etmedik. EXPO’nun önceliklerinde “sanat” bir ölçü olmadığından.

 Hele bir seçimlerini yapsınlar, İzmir onlara “sanatını gösterir”.

 “Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar ve Herkes İçin Sağlık” deyip çıktık ortaya. Dileyelim, o “yeni yol” İzmir’e çıkar “sağlık” ile düşünenlerin oylarıyla.

Yazarın Tüm Yazıları