30’una gelmeden iş kurdular

1dk okuma

Genç girişimcilerin elde ettikleri başarı hikayeleri her zaman çok ilgi çekiyor. Türkiye de benzer bir durumda. Biz de girişimcilerin kaç yaşında başarıyı yakaladıkları, şirket kurduklarını araştırdık. Türkiye’de başarıya ulaşan 36 girişimin kurucularının maceraya atıldığı yaş ortalaması 29.4.

Haberin Devamı

Aklın yaşta olmadığı gibi girişimciliğin de yaşı olmaz. Ancak startup dünyasına baktığımızda ise genç yaşta olanların daha çok başarılı girişimlere imza attığını görebilmek mümkün. Facebook kurucusu Marc Zuckerberg ve Snapchat kurucusu Evan Spigel ilk akla gelen isimler arasında. Peki başarılı bir girişimci olabilmek için yaşın bir önemi var mı? Bu sorudan yola çıkarak, Türkiye’de başarıya ulaşmış girişimcilerin hangi yaşta startup kurduklarını araştırdık. Startup ekosistemi için veri tabanı sunan Startups.Watch’ta yer alan 36 başarılı girişimi baz alarak bir araştırma yaptık. Bu araştırmaya göre Türkiye’de başarıya ulaşan girişimcilerin, bir kurucu olarak maceraya atıldığı yaş ortalaması 29.4 olarak gerçekleşmiş. Başka bir deyişle, Türkiye’deki başarılı girişimciler daha 30’una gelmeden girişimlerini kurmuşlar. En düşük yaş 22, en büyük yaş ise 38.

EN BAŞARILI YAŞ 28
Girişimciler arasında yıldızının en parladığı yaş ise 28 olarak öne çıkıyor. Araştırmada yer alan 36 girişimcinin 6’sı 28 yaşında başarılı oldukları girişimi kurmuşlar. İkinci sırada ise 5 girişimci ile 30 yaş var. Üçüncü sırada yer alan yaş grubu ise 27. Peki listedeki başarılı girişimcilerin az olduğu yaş grubu hangisi? Listede 23 ve 24 yaş grubunda hiçbir başarılı girişimci bulunmuyorken, 22, 24, 31, 33, 35, 37 yaş gruplarından birer girişimci yer alıyor. Yapılan araştırmada dikkat çeken diğer detaylardan bir diğeri, girişimcilikten önce kurumsal şirketlerde çalışma oranı. Bu istatistiklere göre 36 başarılı girişimcinin 25’i daha önce kurumsal bir şirkette çalışmış durumda. Dikkatimizi çeken diğer bir veri de başarılı girişimcilerin daha önce bir startup kurup kurmadığı oldu. Bu veriye göre Türkiye’deki 36 başarılı girişimcinin 16’sının daha önce bir girişimi olmuş, ancak istediği başarıyı yakalayamamış ve sonrasında başarılı oldukları girişimleri kurmuşlar.

YURTDIŞI TECRÜBE ÖNE ÇIKMIYOR
Girişimcilik ekosisteminde sıkça tartışılan diğer bir konu da yurtdışı tecrübesi. Yurtdışında okuma veya çalışma istastiklerini baktığımızda, çoğunluğun böyle bir tecrübeye sahip olmadığını görüyoruz. Startups.Watch verilerindeki 36 başarılı girişimcinin yalnızca 11’i yurtdışında okudu. Çalışanların sayısı ise 7 olarak belirtiliyor. Yani Türkiye’de başarıya ulaşan girişimcilerin neredeyse dörtte birinin yurtdışı tecrübesi bulunmuyor.

Haberle ilgili daha fazlası: