İBB Engelliler Müdürlüğü ve Mimarlardan Skandal Cevap

Tamam, ülkemizde engelli bireylerin hak ettiği eşitliği göremediğini biliyoruz, istemesekte kabul etmek zorunda da kalıyoruz ama bu sefer ki biraz bardağı taşırmadı mı?

Haberin Devamı

Beni bilen bilir, üç yaşımda doktor hatası nedeniyle JRA – Juvenil Romatoid Artrit sahibi olmuş, zaman içinde de rahatsızlığıma bağlı olarak “engelli” sıfatına sahip olmuş biriyim. Evet, ben bir çok engelliye göre şanslıyım. Tekerlekli sandalye ya da günlük hayatımı devam ettirmeme yardımcı olacak herhangi bir araç – aparat vb. kullanmıyorum ama rahatsızlığım eklem rahatsızlığı olduğu için hareket kısıtlılığı yaşıyorum. Eh bu da merdiven, toplu taşımalar, kaldırım gibi alanlarda sıkıntı yaşamam anlamına geliyor.

Bizim evin caddeden bahçeye girişinde 18 -20 basamaktan oluşan ve oldukça şekilsiz, kışın buzlanma olduğunda da ciddi tehlike arz eden 25 yıldır (on yaşımdan beri) kullandığım bir merdiven var. Bir kahvaltı sonrası gözüm merdivenlere ilişti ve bir T.C vatandaşı olarak bu durumun düzeltilmesini bireysel harcama yaparak değilde vatandaş olarak bağlı olduğum ilçenin ve ilin yetkili kurumlarından talep etmenin en doğal insan ve vatandaşlık hakkım olduğunu düşünürek alanın fotoğraflarını ve raporumu da ekleyerek gerekli yerlere başvuru yaptım.

Haberin Devamı

CEVAP TAM BİR SKANDAL

Saolsunlar geri dönüş yapma zahmetinde bulundular, bulundular da geri dönüş yapmasalar daha iyiydi. Çünkü gelen cevap tam bir skandal!

Şimdi ben sadece şahsım adına değil, tüm engelli bireyler adına şu soruları sorma ihtiyacı duyuyor ve tüm kamuoyu önünde bu sorularıma ilgili yer ve kişilerden cevap beklediğimi açıkca ifade ediyorum.

*************

Sayın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü Yetkilisi - Yetkilileri

Engelli ve İstanbul'da ikamet eden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşınıza böyle bir cevap ile geri dönüş yapmanız engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmada ne derece ilgili ve samimi olduğunuzu açıkca ortaya koymuştur.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in verilerine göre ülkemizde 4 milyon 882 bin 841 engelli birey yaşamakta. Bu oranı yüzdeye vurduğumuzda 22,1 seviyesi anlamına geliyor. Ciddi bir oran değil mi sizce de? Malum ülkemizin engelli bireyler için erişebilirlik, mimari sıkıntıları da ortada... Yıllardır cevabını aradığımız bu sıkıntıların neden meydana geldiği ve neden çözüme kavuşturulamadığı sorusu da verdiğiniz yanıtla açıklığa kavuşmuştur, teşekkür ederiz.

Haberin Devamı

"Mimarlar tarafından incelenmiş olup, istediğiniz merdivene uygun rampa yapılması mümkün olmadığına karar verilmiştir"


Sizden şu sorularıma cevap beklemekteyim;

1) Mimarların ve belediyenin görevi UYGUN OLAN yerlerimi uygun olan hale getirmektir?

2) Engelli bireyler için ülkemizde bir çok alan uygun değilken, mimarların engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmakta ki mesleki rolü, belediyelerin de engelli bireylere karşı erişebilirlik konusunda görevi nedir acaba? UYGUN OLAN alanları uygun hale getirmek mi?

3) Ülkemiz de 4 milyon 882 bin 841 engellinin bir kısmı bedensel engelli, bir kısmı tekerlekli sandalye kullanmak durumunda, bir kısmında da kas gücü kaybı gibi çeşitli merdiven çıkma - inme vb. sıkıntıları varken İSTANBUL BELEDİYESİ ENGELLİLER MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK tarafıma yazılı göndermiş olduğunuz, kaba tabiriyle "ne haliniz varsa görün, yapabileceğimiz hiç bir şey yok" tarzında ki "mimarlar tarafından incelenmiş olup, istediğiniz merdivene uygun rampa yapılması mümkün olmadığına karar verilmiştir" yanıtı engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmada ne kadar samimi ve görev bilincinde olduğunuzu gösteriyor mu sizce?

Haberin Devamı

Şunu da belirtmek isterim ki; ne mimar dediğiniz kişilerden ne de belediyeden kimse bahsi geçen alanı gelip bizzat incelemedi, siz de fotoğraflar üzerinden inceleme yapılıp karar verildiğini belirtmişsiniz zaten.

4) Söz konusu engelliler olunca mimarlar artık bizzat gelip tespit etme zahmetinde de mi bulunmuyor? Çözüm üretme kısmı için zahmet etmediklerini öğrendik yanıtınızdan.

5) İstanbul Belediyesi Engelliler Müdürlüğü olarak - erişebilirlik alanında hizmet demek uygun olmayanı uygun hale getirebilmek değil midir? "Yapılması mümkün olmadığına..." diyerek ülkemizde engellilere uygun, erişilebilir yaşamın sunulamayacağını hatta mümkün olmadığını mimarların da onayı ile beyan ederek kabul etmiş mi oluyorsunuz bu cümlenizle? Peki, o zaman belli günlerde yine aynı merciler tarafından "Hepimiz engelli adayıyız" diyerek dikkat çekme çabalarının anlamı nedir?

Haberin Devamı

Bizleri bu konularda aydınlatmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com
www.motivasyonatolyesi.com
www.facebook.com/aycaakinofficial
www.twitter.com/aycakn
www.intagram.com/aycakn

Yazarın Tüm Yazıları