Hayri Çetinkaya: Borsa, Köşk’ün adayını bekliyor

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

PİYASALARDA haftanın son gününde Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin belirsizlikler etkili oldu. Borsa gün boyunca, psikolojik sınır olarak kabul edilen 17 bin puanın hemen altında seyretti.

Endeks, zaman zaman gelen satışlarla önceki günkü kapanış seviyesi olan 16 bin 938 puanın da altına geriledi.

Galatasaray'ın finale kalmasının da yarattığı moralle, borsa sabah alımlarla açıldı ve ilk dakikalarda 17 bin puanı aştı. Ancak ilk seansta 17 binin üzerinde uzun süre kalamadı.

Güne 17 bin 32 puandan başlayan endeks, birinci seansta en düşük 16 bin 826 puana kadar gerilerken, en yüksek 17 bin 82 puanı gördü. Günün ilk seansı 16 bin 972 puandan kapandı.

İkinci seansta da gelen alımlarla birara 17 binin üzerine çıkan endeks, bu denemesinde de başarılı olamadı. Birinci seansta yaşanan 33 puanlık artışın ardından öğleden sonraki seans 16 bin 954 puandan açıldı. Endeks ikinci seansta 16 bin 789 ile 17 bin 7 puan arasında hareket etti ve günü 17 binin 15 puan altında 16 bin 985 puandan kapattı. Hisse senetleri gün sonunda, yüzde 0.28 oranında prim yaptı.

HACİM DE DARALDI

Endeks, 17 bin puan sınırında takılıp kalırken, para girişinin de iyice azaldığı dikkat çekiyor.

Hafta başında 739 trilyon düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi, izleyen günlerde sürekli azalarak, dün 380.8 trilyon liraya kadar düştü. Borsada birinci seansta 169.9 trilyon lira, ikinci seansta da 210.9 trilyon lira işlem hacmi gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olumlu haber gelene kadar borsanın sıkışık seyrini sürdürmesi bekleniyor. Köşk konusunda Ankara'dan gelecek haberlerin olumlu olması halinde, borsanın 17 bin sınırını rahatlıkla aşıp yükselişe geçebileceği konuşuluyor.

Türk Lirası'nda da dün bankaların disponibilite ihtiyacı nedeniyle büyük bir sıkışıklık yaşandı. Bu sıkışıklık nedeniyle gecelik faizler, biraz hızlı artarak, yüzde 50 seviyesine kadar çıktı.

Yaklaşık 700 trilyon liralık bir disponobilite ihtiyacı olan bankaların, döviz satmakta istekli olmamaları nedeniyle gecelik oranların biraz hızlı yükseldiğine dikkat çekiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları