YKS ek tercihleri ÖSYM tarafından ne zaman yapılacak? İşte ÖSYM YKS ek yerleştirme başvuru tarihleri

Güncelleme Tarihi:

YKS ek tercihleri ÖSYM tarafından ne zaman yapılacak İşte ÖSYM YKS ek yerleştirme başvuru tarihleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 18:28

ÖSYM'nin ikinci bir şans olarak kabul edeceği ek tercihler için süreç başlıyor. Geçtiğimiz yıllarda üniversite kayıtlarının tamamlanmasının üzerinden 7 gün geçmesiyle birlikte erişime açılan ek yerleştirme süreci, bu yıl da benzer bir süreçte öğrencilerin tercihine açılacak. Toplam 128 bin kişilik boş kontenjandan, kılavuz bilgilerine göre işlem görecek olan adaylar, açıklamaya kilitlendi. Peki, merakla beklenen YKS ek tercihleri ne zaman erişime açılacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Ek kontenjanların açıklanmasıyla birlikte tercihlerini gerçekleştirecek olan öğrenciler, toplam 128 bin kişilik boş kontenjanda yer bulmaya çalışacak. Yayımlanacak olan ek yerleştirme kılavuzundaki programlara göre ek tercih işlemlerinde bulunacak olan adaylar, ÖSYM'nin sonuçları açıklamasını bekleyecek. Peki, ÖSYM ek tercihleri ne zaman kabul edecek? İşte, yerleştirme süreci hakkında bazı bilgiler

ÖSYM EK TERCİH BAŞVURUSU NE ZAMAN ALINACAK?

ÖSYM'nin ek tercih süreci, geçtiğimiz yıl 18 Ağustos tarihinde tamamlanan üniversite kayıtlarının ardından, 25 Ağustos tarihinde alınmaya başlamıştı. Geçtiğimiz yıl uygulanan süreç ve bu yıl üniversite kayıtlarının 7 Eylül tarihinde tamamlandığı ele alınırsa, ek tercih işlemlerinin 14 Eylül Cuma günü alınmaya başlayacağı öngörülebilir.

Haberin Devamı

Beklenen bu tarih, ÖSYM'nin yoğunluğuna göre erken ya da geç açıklanacak şekilde değişkenlik gösterebilir.

BU YIL 128 BİN KONTENJAN BOŞ KALDI

839 bin kontenjan için tercihlerini gerçekleştiren öğrenciler arasından 710 bini bir programa yerleşti. 128 bin kontenjan ise boş kaldı. Boş kalan kontenjanların 80 bini devlet, 37 bini vakıf üniversiteleri ve 9 bini ise KKTC üniversitelerinde yer aldı. 

ÖNCEKİ YIL 51 BİN ÖĞRENCİ EK TERCİH İLE YERLEŞTİ

Geçtiğimiz yıl 373 bin olarak açıklanan ek tercih kontenjanlarına, 51 bin öğrenci yerleşirken 322 bin kontenjan boş kaldı. Boş kalan kontenjanların 110 bini lisans, 211 bini ise ön lisans alanında yer aldı.

YÜKSEKOKULLAR BOŞ KALDI

Bu yılki normal yerleştirme döneminde en büyük kontenjan boşlukları yüksekokullarda oldu. Moda tasarımı, pazarlama, muhasebe bilgi sistemleri ile uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi gibi birçok alan yüzde 10’un altında kaldı.

MÜHENDİSLİK ALANLARINDA BOŞLUKLAR BULUNUYOR

Yazılım, enerji, havacılık ve tıp gibi mühendislik alanlarında hiç boşluk kalmadı. Ancak birçok mühendislik bölümünde dikkat çekici boşluklar bulunuyor. Makine mühendisliğine yüzde 82 yerleşilirken, 1.809 aday için yer var. Elektrik-elektronik mühendisliğinde sıraların yüzde 84’ü doldu ama 1.438 boş kontenjan ortaya çıktı. Kontenjanlarının yarısını dolduramamış programlar arasında ulaştırma mühendisliği yüzde 20 ile öne çıkanlardan biri. Bu oran, enerji sistemleri mühendisliğinde yüzde 56 ve çevre mühendisliğinde ise yüzde 72.

Haberin Devamı

TOPLAMDA 1.364 PROGRAM ‘SIFIR’ ÇEKTİ:

YÖK’ün raporuna göre devlet üniversitelerinde 68 programı hiçbir öğrenci tercih etmedi. Ancak bunlara vakıf, KKTC ve yurtdışındaki üniversiteler de eklenince, 1.033 lisans programına çıktı. 2017’de bu 917’ydi. Geçen yıl 9 bin 877 kontenjanı olan 674 önlisans programına tek öğrenci bile yerleşmemişken, bu yıl sayı 331, kontenjan 2 bin 121 oldu. Yani sayı lisansta artarken, önlisansta azaldı. Kimsenin yerleşmediği programlarda önlisans ve lisans olarak toplam 11 bin 624 kontenjan var. Bunun 3 bin 667’si Marmara’da, 1.041’i İç Anadolu’da, 480’i Ege’de, 931’i Karadeniz’de, 322’si Akdeniz’de, 259’u Doğu Anadolu’da, 116’sı Güneydoğu Anadolu’da. Marmara ve İç Anadolu’da rakamların yüksek olmasında vakıf üniversitelerinin yoğunluğu etkili.

Haberin Devamı

YKS ek tercihleri ÖSYM tarafından ne zaman yapılacak İşte ÖSYM YKS ek yerleştirme başvuru tarihleri

BAKMADAN GEÇME!