Yarasa çorbası nedir? Koronavirüsü yarasa çorbası tarifi nedeniyle mi bulaşıyor?

Güncelleme Tarihi:

Yarasa çorbası nedir Koronavirüsü yarasa çorbası tarifi nedeniyle mi bulaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2020 23:31

Çin'de ortaya çıkan ve dünyada yaygınlaşan Koronavirüsü ile ilgili sıcak gelişmeler devam ederken konuyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. İnsandan insana geçtiği belirlenen Koronavirüsünün kaynağının yarasa çorbası içinde kullanılan yarasa ya da yılan olabileceği aktarıldı. Peki, Yarasa çorbası nedir? Koronavirüsü yarasa çorbası tarifi nedeniyle mi bulaşıyor? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...

Haberin Devamı

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyanın konuştuğu bir konu olan koronavirüsünün hayvandan hayvana yayıldığı açıklanmıştı ancak son belirlemelere göre insandan insana da geçtiği tespit edildi. Bilim insanları kaynağın yarasalar olabileceğini belirtiyor. Peki, koronavirüsünün nedeni yarasa çorbası mı? Yarasa çorbası nedir?

Çin'de aralık ayında ortaya çıkıp salgına dönüşen koronavirüsüyle ilgili iddialar bitmek bilmiyor. İlk aşamada yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığına neden olurken ilerleyen safhalarda zatürre, böbrek yetmezliği ve ölüme neden olan koronavirüsün nedeni henüz netlik kazanmadı.

Daha önce virüsün Wuhan’da yasa dışı hayvanların satıldığı bir pazardan yayıldığı tespit edilmişti. Çin medyasında yer alan haberlere göre virüsün kaynağı yarasa ya da yılan olabilir. Bazı uzmanlar ise virüslerin porsuk sıçanlarından gelmiş olabileceği görüşünde.

Virüsün ortaya çıkışı

Yeni koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edildi. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli hastalığın” görüldüğünü açıkladı.

Huanan Deniz Ürünleri Pazarı 1 Ocak’ta söz konusu “gizemli vaka” nedeniyle kapatılırken Vuhan Belediyesi 5 Ocak’ta virüsün SARS ya da MERS hastalıkları olmadığını bildirdi.

Çinli bilim insanları, 9 Ocak’ta söz konusu “gizemli hastalığı”, yeni tip koronavirüsü olarak tanımladı. Vuhan yerel hükümeti, 11 Ocak’ta virüsün salgına dönüştüğünü açıkladı ve ilk can kaybı yaşandı.

Bilim insanları, virüsün SARS’a yüzde 80 benzerlik gösterdiğini belirtti.

Koronavirüsü, 14 Ocak’ta ilk defa Çin dışında görüldü. Tayland hükümeti, Vuhan’dan gelen bir kişide virüsün tespit edildiğini açıkladı.

Japonya, 16 Ocak’ta virüs ile ilgili ilk vakanın tespit edildiğini duyurdu. Aynı gün virüs Vuhan’da 41 kişide daha görüldü.
Taylan’da 17 Ocak’ta yeni koronavirüsü bulaşan ikinci vaka ortaya çıktı. Vuhan’da 18 Ocak’ta 59 kişide daha virüs tespit edildi, can kaybı 3’e çıktı.

Virüs, 19 Ocak’ta Guangdong eyaletine bağlı Şıncın kentine sıçradı ve ilk vaka görüldü. Vuhan’da ise 19 ve 20 Ocak’ta 136 yeni vaka tespit edildi.

Başkent Pekin'de 20 Ocak’ta 2 kişide virüs tespit edildiği bildirildi. Güney Kore’de de ilk vaka tespit edildi.
21 Ocak’ta virüsten etkilenenlerin sayısı 300'ü aştı ve 6 kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde 22 Ocak’ta virüsün bulaştığı kişi sayısı 440’a çıktı, can kaybı 9’a ulaştı.

Haberin Devamı

Yarasa Çorbası nedir?

Haberin Devamı

Yarasa çorbası için Palau’da çokça yaşayan ve zamanının çoğunu ağaç tepelerinde meyve yiyerek geçiren yarasalar tercih edilir. Birkaç farklı sebze ve Hindistan cevizi yağı katılarak pişirilen yarasa çorbası birçok Asya ülkesinde popülerdir.

BAKMADAN GEÇME!