Burası Türkiye'nin yüz akı göçmen merkezi: Onlar ve biz

Güncelleme Tarihi:

Burası Türkiyenin yüz akı göçmen merkezi: Onlar ve biz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2018 22:42

Hürriyet, Türkiye’ye yasadışı gelen düzensiz göçmenlerin sınır dışı edildiği İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne girdi. Başta Avrupa’da olmak üzere insan hakları ihlali yapılan kamp ve merkezlerin aksine, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi, dünyaya örnek olacak donanım ve hizmete sahip.

Haberin Devamı

DÜNYA ve Avrupa’daki birçok Geri Gönderme Merkezi ya da kamplardan insan hakları ihlalleri haberleri gelirken, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi sahip olduğu donatı ve insan haklarına gösterilen özenle raporlara girdi. TBMM’nin İzmir Harmandalı ve Aydın Geri Gönderme Göç Merkezleri’nde yaptığı inceleme sonrası hazırladığı raporda, “Merkezlerin fiziksel durumlarının, sosyal donatılarının gayet iyi durumda olduğu müşahede edilmiş, merkezlerde çalışan personelin alanında profesyonelleştiği gözlemlenmiştir” denildi. Geri Gönderme Merkezleri, sınır dışı edilmek üzere hakkında idari gözetim kararı alınan yabancıların geçici olarak tutulduğu ve bu süre zarfında temel insani ihtiyaçların karşılandığı yerlere deniyor. Ancak dünyada pek çok ülke geri gönderme merkezlerinde bu insani ihtiyaçların karşılanmasına dikkat etmiyor. Türkiye’de 6 geri gönderme merkezi bulunuyor.

Haberin Devamı

Burası Türkiyenin yüz akı göçmen merkezi: Onlar ve biz

OYUN ODALARI

İzmir Geri Gönderme Merkezi; 750 kişi kapasiteli ve Harmandalı bölgesinde bulunuyor. 32 bin metrekare açık ve kapalı alana sahip merkez 7 bloktan oluşuyor. İçişleri Bakanlığı’nca işletilen merkez yüksek güvenlik koşullarına sahip. 126 odası bulunan merkezde, aileler ve bekârlar ayrı bloklarda tutuluyor. Psiko-sosyal destek servisi, ibadethane, sağlık bloğu, kütüphane, TV izleme odası, terzi, internet odası, çamaşırhane, spor salonları, çocuk oyun odaları, kantin, berber, psikolog, hukukçu ve tercüman var.

Burası Türkiyenin yüz akı göçmen merkezi: Onlar ve biz

3 ÖĞÜN YEMEK

Burada barınanlara 3 öğün sıcak yemek servisi, odalara günlük temizlik, eğitim, tercümanlık, yakınları ve avukatlarıyla temasa geçebilmeleri için ankesörlü telefon gibi hizmetler veriliyor. Refakatsiz çocuk bulundurulmazken, ebeveynsiz çocuklar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesine veriliyor.

Haberin Devamı

Burası Türkiyenin yüz akı göçmen merkezi: Onlar ve biz

KİMLER VAR?

Sınır dışı edilmesi gerekenler: Teröre bulaşanlar. Gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar. Türkiye’de geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar. Kamu düzeni ve kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar. Vize süresi 10 günden fazla aşanlar, vizesi ve ikamet izinleri iptal edilenler. İzinsiz çalışanlar. Yasal giriş-çıkış hükümlerini ihlal edenler. Giriş yasağına rağmen gelenler. Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar.

Burası Türkiyenin yüz akı göçmen merkezi: Onlar ve biz

6 AYI GEÇEMİYOR

Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilenler hakkında sınır dışı kararı alınırken, geri gönderme merkezlerindeki idari gözetim süresi altı ayı geçemiyor. Ancak bu süre, sınır dışı etme işlemlerinin yabancının işbirliği yapmaması veya ülkesiyle ilgili doğru bilgi ya da belgeleri vermemesi nedeniyle, en fazla altı ay daha uzatılabiliyor.

TBMM RAPORU:

Haberin Devamı

“Merkezlerde yaşamakta olanlarla yapılan görüşmelerde kötü muamele veya işkenceye dair hiçbir şikâyet gelmemiştir. Acil ve temel sağlık hizmetlerinin karşılandığı, her gün doktorun bulunduğu tespit edilmiştir. İdari gözetim, sınır dışı hususlarındaki kararlarla birlikte tebligatın ve kanuni süreç ve haklar hususunun 17 ayrı dilde yapıldığı, avukata ulaşımın kolay ve mümkün olduğu, kararlara karşı davaların açıldığı tespit edilmiştir. Telefon hizmetlerine erişimin mümkün olduğu, gazetelere erişim imkânı verildiği görülmüştür. Çocukların yüksek yararı gözetilerek ayrı yerde barındırıldıkları, eğitim, oyun alanları olduğu, bu bölümde öğretmenlerin, psikologların çalıştığı tespit edilmiştir. Refakatsiz çocuk bulunmamaktadır. Valilikçe denetimleri yapılmaktadır. Günde 4 saat havalandırmaya çıkmak mümkündür.”

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!