AK Parti’nin 7 il hesabı

Güncelleme Tarihi:

AK Parti’nin 7 il hesabı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2018 22:38

AK Parti, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Adana, Hatay, Yalova, Balıkesir ve Kars gibi illerin MHP’nin desteği ile alınacağı hesabı yapıyor. İki partinin yerel ittifak düşüncesinin il ve ilçe bazlı planlamayla gerçekleşeceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

CHP’de, AK Parti - MHP ittifakının dokuz ilde kendileri için sıkıntı yaratacağına ilişkin hesaplamanın benzerini AK Parti yönetimi de yapıyor. CHP’de, iktidar kanadında ittifak olması durumunda risk taşıdığı iddia edilen iller Aydın, Eskişehir, Hatay, Burdur, Giresun, Sinop, Yalova, Zonguldak ve Çanakkale olarak konuşulmuştu. AK Parti kurmayları ise başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yedi kritik ilin doğru adaylar ve ittifak desteği ile kazanılabileceği yorumunu yapıyorlar. İki büyük ilin yanı sıra Adana, Hatay, Yalova, Balıkesir, Kars gibi illerin de MHP’nin desteği ile kazanılacağı iddia ediliyor. AK Parti yönetimi, hesabını kıl payı alınan iller ile kıl payı kaybedilen iller üzerinden yapıyor.

İTTİFAKI TARİF EDERİZ

AK Parti yöneticileri, son MYK toplantısında, ittifakın ayrıntılarının ele alınmadığını belirterek, “Liderler bu konuda bir araya geldikten sonra ayrıntıları komisyon belirler. Ya bölgesel olarak ittifakı tarif ederiz ya da ülke geneli için ilkeleri açıklarız. Burada kesin olan bir şey, ittifakın yapılacağıdır. Açıktan veya kapalı olup olmayacağına daha sonra karar verilecek” dedi. Partilerin güçlü olduğu il ve ilçeler baz alınarak ‘yerel planlama’ yapılacak. İki partinin rakip olduğu iller için ‘meclis üyelikleri paylaşımı üzerinden’ ayrı formül geliştirilecek. Parti kurmayları, Anayasa referandumunu baz alarak analiz yaptıklarını dile getirerek, “Gördük ki, son referandumu baz alarak 60 ilde birinci partiyiz. 6 ilde ise kıl payı ile ikinci partiyiz. Demek ki doğru çalışmayla 70’e yakın ili alabiliriz” değerlendirmesi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!