100 bin imza nereye verilecek... AK Parti'den flaş açıklama

Güncelleme Tarihi:

100 bin imza nereye verilecek... AK Partiden flaş açıklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2018 18:20

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı uyum yasaları çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Hayati Yazıcı cumhurbaşkanı adayı göstermek için seçmen olma şartı taşıyan kişilerin kimlikleriyle beraber seçim kurullarına başvurabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 24 Haziran'da yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu seçimde aday olacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından herhangi bir kişinin aynı gün, aynı anda yapılacak seçimlerden ikisine de aynı anda aday olması söz konusu değil. Yani hem milletvekilliğine, parlamento üyeliğine hem de cumhurbaşkanlığına aday olması söz konusu değil." dedi.

Yazıcı şunları söyledi:

Yapacağımız çalışmaların seçimlere kadar yapılacak olan kısmı var. Seçimlerden hemen sonra yapılacak kısmı var. Ve daha sonra süreçlerle devam edecek kısmı var.

Seçimlere kadar yapacağımız çalışmaların özü bir anlamda alan temizliği yapmak. Yani, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi sağlayacak cumhurbaşkanının anayasada kendisine verilmiş  kararnameyle düzenleme alanıyla ilgili rahat, hukuksal sorunlara yol açmadan çalışmasını sağlayacak bir alan temizliği yapacağız.

Haberin Devamı

Yani kanunlar çatışması olmasın, anayasa normları arasında bir ihtilaf zuhur etmesin amacıyla... Bir yetki kanunu geçirmek suretiyle düzenleme yapılmasını doğru buluyoruz.

100 BİN İMZA SEÇİM KURULUNA VERİLECEK

Biliyorsunuz anayasa değişikliğinde cumhurbaşkanlığına aday olabilmek için 100 bin seçmenin teklifinin de yöntemlerden biri olduğuna ilişkin düzenleme yer almıştı. Bunun nasıl gerçekleşeceğine ilişkin bir düzenleme... Bu düzenleme, yapılan öneride, en az 100 bin seçmenin cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurmuş kişiler, tabi ki YSK bunları ilan edecek, onlar da kimi destekliyorsa seçim kurullarına başvurmak suretiyle, kimlikleriyle beraber seçmen olmak şartıyla, kimi aday göstermek istiyorlarsa o konuda beyanda bulunacak. İşte prosedür... Kendilerine alındı belgesi verilmek suretiyle gerçekleşecek. Böyle bir düzenleme içeriyor. 

Yani bugüne kadar, "Notere gidecek masraf yapacak" filan... O tür yöntemler tercih edilmedi.

BİR KİŞİ SADECE BİR ADAY İÇİN İMZA VEREBİLECEK

Bir kişi bir adaya oy verebiliyor. Herhangi bir seçmen hepsine birden oy veremeyecek bir kişinin adaylığı için oy verebilecek.

Haberin Devamı

Kontrol ve denetimleri seçim kurulları yapacak.

İl ve İlçe seçim kurullarına gidecek vatandaşlar. Ama daha çok ilçe seçim kurulları. Çünkü daha çok orada bulunuyor seçmen kütükleri.

Paket önümüzdeki hafta yasalaşacak.

Seçim pusulası konusu daha tam netleşmedi.

 

UYUM YASALARI İLE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı uyum yasaları ile ilgili olarak da "Yeni dönemde birçok kanunla bazı kavramlar devre dışı kalacak. Bakanlar Kurulu olmayacak. Bakanlar Kurulu atfı varsa o olmayacak. Başbakan olmayacağı için 'başbakan' diye kanunlarda tanımlanan yerler varsa bunlar olmayacak. O alanlara ilişkin temizleme, sisteme uyumlu getirme Meclis'ten geçireceğimiz bir yetki kanunu çerçevesinde çıkartılacak kanun hükmünde kararnameyle olacak." dedi.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!