Futbolda devrim

FIFA ve UEFA, bir süredir denediği kale çizgisi hakemi uygulamasını mart ayındaki İnternational Board toplantısında karara bağlayıp, hayata geçirecek. Orta ve yan hakemlerin yükünü hafifletecek kale çizgisi hakemleri, top çizgiyi geçti-geçmedi konuları başta bir çok tartışmalı kararı ortadan kaldıracak.

FUTBOLDA en büyük tartışma konusu olan hakemler, hiç kuşkusuz bu görkemli oyunun patronu FIFA ve UEFA’yı da oldukça rahatsız ediyor. Özellikle ceza alanı içinde yoğun şekilde meydana gelen çekme, tutma ve çelme gibi olayların zaman zaman görülememesi, bunun sonucunda meydana gelen tartışmaların keyif kaçırıcı boyutlara ulaşması, futbolu yönetenleri yeni arayışlar içine itti. Futbol oyununun zaman zaman güreşe dönüşmesinden rahatsız olan FIFA ve UEFA hata sayısını asgariye indirmek için hakem sayısını artırma yolunda önemli çalışmalar başlattı.

Futbolun içine teknolojiyi sokmanın kesin olarak karşısında olan FIFA böylece oyunun ruhunu öldürmeden daha fazla gözle maçları takip ederek hata sayısını azaltma yoluna gitti. Ele alınan ilk konu ise maçlarda görev yapan hakem sayısının artırılması yönündeydi. Şu andaki uygulama olan 3 hakemi 5’e çıkartmayı hedefleyen FIFA bu konuda UEFA’yı görevlendirerek çeşitli test çalışmaları yaptırdı. Slovenya, Macaristan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde yapılan U19 test maçlarında uygulanan 5 hakemli çalışma hem UEFA hem de FIFA’dan geçerli not alırken, futbolcular ve teknik adamlar da uygulamanın yararlı olduğu görüşünde birleştiler.

Yeni uygulamaya göre; bugünkü düzene ilave olarak iki tane daha yardımcı hakem kale çizgilerinin arkasında görevlendiriliyor. Bu hakemler pozisyonların /images/100/0x0/55ea0f4df018fbb8f8688fd2durumlarına göre zaman zaman 4-5 metre oyun alanının içine girip, özellikle ceza alanı içinde ve çevresinde olan pozisyonları çok daha yakından görebildikleri gibi, büyük tartışma konusu olan topun çigiyi geçip geçmediği konusunda da kararı verebiliyorlar.

Kale çizgisi arkasında görev yapan hakemlerin düdük ve bayrakları bulunmuyor. Sadece telsiz aracılığıyla kurdukları bağlantıyla gördüklerini orta hakeme bildirip, nihayi kararı kendisine bırakıyorlar. Bu yeni uygulamayla 45 yaşına geldiği zaman hakemliği sona eren hakemlerin de görev süresi uzatılacak. 45 yaşını geçen bu hakemler, tecrübelerinden yararlanılmak amacıyla kale çizgisinde görevlendirilecek. Zira bu hakemlerin fazla koşmalarına gerek kalmadığı için bu yönde uygulamaya geçilecek.

Kale çizgisi arkasında görev yapacak hakemler, özellikle orta hakemin de kontrol ve koşu alanlarını azaltacak. Böylece orta hakem daha az bölgeyi daha detaylı izleyebilecek, daha az mesafe koşup, daha az yorulacak ve oyunun sonlarında daha dinç kalabilecek. Bugünkü uygulamadaki yan hakemler ise kendi önlerinde olacak pozisyonlar dışında daha çok ofsayt pozisyonları ile ilgilenecekler.

Başarıyla uygulanan bu çalışma İnternational Board’un mart ayında Kuzey İrlanda’da yapacağı toplantıda ele alınıp, büyük bir olasılıkla karara bağlanacak ve süratle uygulamaya sokularak futboldaki tartışmalı pozisyon sayısının azaltılması sağlanacak.

UEFA’nın yeni sezonda (2009-2010) yapacağı bir önemli değişiklik ise Şampiyonlar Ligi statüsünde olacak. UEFA bundan önceki yıllarda puan olarak üst sıralarda yer alıp daha çok kulüple kupaya katılan ülkelerin takımlarını ön elemede seribaşı yapıp nispeten güçsüz takımlarla eşleşmesini sağlıyordu. Bu uygulama tamamen değiştirilip, güçlü takımların birbirleriyle eşleşmeleri sağlanıp, böylece daha fazla sayıda şampiyonun kupada gruplarda yer almasına olanak tanınacak.

Bir başka değişiklikte UEFA kupası’nda olacak. Bu kupada da kulüpler grup turunda rakipleriyle bir maç değil, Şampiyonlar Ligi’nde olduğu gibi rövanşlı iki maç uygulamasına geçilecek.
Yazarın Tüm Yazıları