Frik ve baharatlı çörekler

İyice şişmiş frikle yaptığım bu baharatlı çörekler bilenlerin aklına Diyarbakır’ın bulgur unuyla hazırlanan salçalı ekmeklerini getirebilir

Haberin Devamı

Frik İçin

Frik 250 gram
Sarımsak 2 diş
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Tuz, su

8 adet çörek için

Beyaz un 175 gram
Tam buğday unu 75 gram
Tereyağı 50 gram
Zeytinyağı 50 ml.
Kuru maya 5 gram
İçme suyu 150 ml.
Toz şeker 10 gram
Tuz 1,5 çay kaşığı
Pişmiş frik 2 çorba kaşığı
Süzme yoğurt 1 çorba kaşığı
Kuru nane 1/2 çay kaşığı
Toz kimyon 1/2 çay kaşığı
İsot 1/2 çay kaşığı
Sumak 1/2 çay kaşığı
Taze Soğan Sapı 2 adet

Frik pilavı için friklerin taşını ayıklayın ve bulguru bol sıcak su dolu bir kapta yarım saat kadar bekletin. Bu arada sarımsağı çok ince doğrayın, tereyağı ve zeytinyağıyla birlikte orta boy tencerede güzelce öldürün. Yarım litreye yakın içme suyunu bir kapta kaynatın. Friklerin yüzeye çıkan yanmış kısımlarını atın ve altta kalanları bir kaba alıp süzün. Kavrulmuş olan sarımsağa frikleri, frikleri 2 parmak geçecek kadar suyu ve tuzu ilave edin. Üstünü örtüp orta ateşte iki dakika kadar tuttuktan sonra altını kısın. 15 dakika kadar pişirdikten sonra kenara alın ve demlenmesi için 15 dakika kadar bekletin.
Çörekler için beyaz un, tam buğday unu, şeker, tuz, maya, su, yoğurt, zeytinyağı, tereyağı ve baharatı bir kapta güzelce yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru dıştan içe doğru katlayarak iki dakikada bir dinlendirin. Parmakla bastırıldığında kendiliğinden eski haline gelecek kadar esnekleştiğinde, pişirildikten sonra ılık bir hale gelmiş frikten 2 tepeleme çorba kaşığını ve ince doğranmış taze soğanı ekleyip yoğurun. Üstünü kapatıp 45 dakika kadar bekletin. İki kat kadar kabaran hamurun içindeki havayı birkaç kez yoğurarak alın. Sonra hamuru sekiz eşit paçaya bölün ve elle yassı bir hale getirerek unlanmış bir tepsiye yerleştirin. Üstünü streç filmle kapadığınız tepsiyi kenara alın. Fırını 210 dereceye kurun. Çörekler güzelce kabardığında üstünü açın, onları fırına alın. Bir dakika sonra sıcaklığı 190 dereceye düşürün, çörekleri 12 dakika pişirin. Altları da güzelce renk alığında çıkarın ve bir telin üstünde ters çevirin. Ilıyana kadar bekletin, çay veya ayranla servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları