En büyük iki hata: Uyku ve sabırsızlık

Dünyanın en akıllı insanı Erdal Demirkıran, insanları tembellikle suçluyor: ‘Doğadaki tüm hayvanlar erken uyanıyor. Bir tek insan uyuyor’ diye. Dünyanın en hızlı zayıflayan adamı Halil Kargulu da kızıyor insanlara: ‘Tam vücut dirençleri kırılıp, kilo verecekken vazgeçiyorlar’ diyor.

Haberin Devamı

Hepimiz farklıyız

Erdal Demirkıran

Dünyanın en akıllı insanı

Bugüne kadar kimlerle çalıştınız? Ne gibi örnekler geldi size?

Sadece özgüven sorunu değil, uyuşturucu, alkol, sakinleştirici gibi bağımlılıklarla da ilgili çalışıyorum. Eroin, esrar ile ilgili beyinde zedelenme değil de psikolojik olduğu takdirde, bağımlılıkları çözerim. Bırakırsa krize gireceğini, öleceğini düşünüyorsa ben bunu çözerim. Ancak daha çok kitlesel değişimi yani topluluklarla, gruplarla, firma çalışanlarıyla çalışmayı tercih ediyorum. Bireysel çalışmalara artık vakit ayıramiyorum. 140 bin insana bugüne kadar seminer verdim. Zorlu Holding, Tema Vakfı, Eresinler Grubu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İSKİ, Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli hastanelerde personel verimliliğini artırma çalışmaları yaptım.

Topluma, kendine güveni olmayan insanlara önerileriniz nedir?

Böcek, kaplumbağa, tilki kaplan hepsi güneş doğmadan uyanıyor. Bir tek insan uyuyor. Şaşılacak şey! Kesinlikle güneşle beraber uyanmalı. Ben az uyuyorum. Gece uykusunu kısa tutanlar daha uzun yaşıyorlar. California Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre bugün 6,5 saati öngörüyorlar. Ben bu bugünkü haber, 15 yıl sonra onlar da benim dediğime gelecek, 4 saat diyecekler diyorum! Onlar bilimsel dayanakları araştırmaya devam etsinler. Sonraki önerim, değerlilik bilinci oluşturmaları içlerinde. Kimin parmak izi diğerine benziyor ki, bizler hepimiz birbirimizden tamamen farklıyız! O zaman nasıl oluyor da, 5 milyar yıllık bu dünyada, bize verilen 100 yıllık zaman diliminde, 6 milyar insanla birlikte tek bir seferlik bir yaşam şansımız oluyor da, bu şansı ben diğerlerine benzemek için harcıyorum? Nasıl yaparım bunu kendime? Başkalarına benzemek, kendini kıyaslamak iğrenç bir şey! Çıtanı yükseltmelisin. Ben mükemmelim iddiasıyla ortaya çıkmalısın. Ben dünyanın en akıllı insanıyım, sen de tıpkı benim gibisin..

Benimkisi rekor çalışmaları...

Halil Kargulu

Dünyanın en hızlı zayıflayan insanı

Sizce insanlar neden kilo veremiyor?

Verebileceklerine inanmıyorlar ki! Daha önce birkaç kez denemiş ve başarısız oldularsa, vazgeçiyorlar. Vücut dirençlerinin ne zaman kırılacağını bilmiyorlar. Sabırsızlar. Tam vücut direnci kırılacakken vazgeçiyoruz. Oysa açlık dediğimiz sadece bir histir. Yoksa vücudun gerçek yiyecek ihtiyacı 12 saatte bir ortaya çıkar. Önemli olan hislerin kontrolünü sağlayabilmek. Beynimizce salgılanan kimyasal salgıları, bu his olayını, nefsin vermiş olduğu duygularla mücadeleyi ancak zihinsel motivasyon oluşturarak durdurabiliriz. Ben messenger aracılığıyla sohbet ederek insanların kafasındaki kilo verememe önyargısını yıkıyorum önce. Kişinin kendi önyargılarından ‘Kilo veremem’ kaygılarından kurtulmaları gerekir. Önemli olan sistemin doğrularını, yanlışlarını, kalori hesaplarının saçmalığını bilmek.

Siz nasıl zayıflıyorsunuz?

Benimkisi rekor denemesi için yapılan çalışmalar, normal zayıflamak isteyenler beni bire bir takip etmemeli. Çalışmalarımın %35’i bölgesel ağırlıklı beden ve solunum egzersizlerinden oluşuyor. Diğer %35 ise işin beyinde bittiği, kısmıdır. Geri kalansa kendi karışımım (Hala üzerinde çalıştığım, içinde vücut için gerekli vitamin ve sıvılar olan bir karışım) ve ayran- soda.

Eğitiminiz ne? Yaptığınız sağlıklı mı sizce?

Araştırmacı, bu işe gönlünü ve beynini vermiş, sabırlı bir insanım. Sağlık işletmeciliği okuyorum. Zaten ben punteyim. Yani uzakdoğu felsefesinde ölümsüzlük, büyüklük anlamına gelir. Spor branşlarının temel tekniklerinin tamamını hayal şeklinde tanımlayan bir spor punte. Çalışkanım ve yaptığım çalışmalarla belki de sağlığımı riske atıyorum ama her şeyden önce şuna inanıyorum. İnsanoğlunun donanımı her türlü problemi sıkıntıyı çözebilir. Yaptığım sağlıklı mı, değil mi tartışılabilir ama lütfen önce alkışlayalım, sonra tartışalım.

Zayıflamanın sırları

Önce zihinsel motivasyon. Sonra beden ve solunum egzersizleri geliyor. Doğru ve kaliteli nefes alarak, sindirimi rahatlatmak gerek. Burundan nefes alma nedeni, havadaki mikropları burundaki kılların tutmasıdır. Burundan nefes alıp, ciğerleri şişirerek, geri ağızdan vermeliyiz.

Bölgesel fazlalıklara yönelik egzersizler yapmalıyız. Beslenme, işin geri kalan kısmı. Sık sık yemek lazım diyorlar. Ben de diyorum ki, zayıflama sürecinde iki öğün yemeniz gerek. Sabah ve akşam üstü. Akşamüstü brokolinin de içinde bulunduğu sebzeleri yemek önemli. Onun dışında elma yiyin arada. Karbonhidrat ve şekerli besinlerden uzak durun. Yağ yakamazsınız yoksa. İdeal kilodaysanız eğer benim gibi, ne yediğiniz değil sadece miktarı önemlidir. Zaten bir gün çok yediyseniz, eğer bu bir alışkanlık haline dönüşmezse bir şey olmaz. Mevcut düzeni tek bir olayla bozmazsınız, endişelenmek yersiz! Benim siteme de girebilirler:

www.superkilo.com Sonra zayıflamak için meşgul olmalılar. Diyet yapan insan diyet dışında bir şey düşünemiyor. Sadece aklında yemek yeme hissi oluyor. Vitaminlerin eksikliği de kilo vermede çok etkilidir. Mesela C vitamini yağ yakar, kalsiyum metabolizmayı hızlandırır, kadınların periyod döneminde magnezyum almaları iştahlarını normalleştirir.

Halil Kargulu

Haberin Devamı

Türk insanının hedefleri yok

Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yaşayanlar, BBG’da tanışan, Biz Evleniyoruz’da evlenen, Karar Anı’nda boşanan, Film Gibi’de yeniden barışan bir grup.. Böyle bir adamın iç etki oluşturması nasıl mümkün olabilir? Hedefi yok bir kere! 24 saatin 8 saati uykuda, 8 saati televizyon başında geçiyor. Ben kaybetmiş bir adam olarak yola çıkmıştım ama kazanmanın sınırı olmadığını gördüm. Daha önde de olmak mümkün! En öndeysen de fark açmanın peşinde gidersin. Dolayısıyla Edison beni tanısaydı, 1000 değil 2000 icat yapardı! İnsanlar kendine söz veriyor ve tutmuyor, ama Hülya Avşar’a söz verince pat geliyorsun o saatte. Toplumun genel hastalığı bu! Başkalarına verdiğimiz sözleri tutmakla övünürüz ama esas önemli olan, kendimize verdiğimiz sözü tutmaktır. Saati kurmakla uyanılmaz, seni hedefin uyandırır. Tüm bunlar www.kashna.com’da bulunabilir.

Meydan okuyorum, tinercileri kurtarabilirim

Tinercilerle ilgili bir projem var, valiliğe sundum. Emniyet desteğini vereceğini de biliyorum. İstanbul gibi koca bir metropolde kabus haline gelen tinerci sayısı topu topu 2000. Bunlar topluma kazandırılmayı bekliyor. Bu insanları barınabileceği bir yere toplayıp, rehabilite etmek istiyorum. Yüksek bir ideal oluşturacağım. Lazım olan şey, birkaç doktor, birkaç psikolog. Tek istediğim, bir alan. Onun dışında hiçbir şekilde tek kuruş istemiyorum. 21’inci yüzyılda böyle basit bir konuyu çözebileceğimi çok iyi biliyorum. Pilot bir bölge oluşturup önce 100 kişiyle denemeyi de başarabiliriz.

Erdal Demirkıran

Yaşlılık oyunu oynayın Kaya Bey’le. Saati kurun, 10 dakika. Zehra’yı torun gibi düşünün, ona öyle davranın. 70’miş gibi sohbet edin. Ve saat çaldığında, ‘Keşke’ dememek için, bugünün değerini daha iyi anlayacaksınız ve evliliğiniz bile daha farklı görünecek gözünüze.

Yazarın Tüm Yazıları