Yanıtı merak edilen soru: Hangi kur esas alınacak?

Güncelleme Tarihi:

Yanıtı merak edilen soru: Hangi kur esas alınacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 16:17

Türkiye'de yerleşik kişilerin, bakanlıkça belirlenen haller dışında kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile işi, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya döviz endeksli olarak kararlaştırılamayacak.

Haberin Devamı

TÜRK parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda değişiklik yapan cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Buna göre, Türkiye'de yerleşik kişilerin, bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım-satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak. 

Karara eklenen geçici maddeye göre, bu kapsamda daha önce akdedilmiş sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bedeller, bugünden itibaren 30 gün içinde Türk parası olarak taraflarca yeniden belirlenecek. Karar bugün yürürlüğe girdi 

Haberin Devamı

HANGİ RAKAM ESAS ALINACAK

Değişikliği değerlendiren Ankara Barosuna üye Av. Serdar Akbulut “Eski sözleşmelerin yenilenmesi konusunda tarafların anlaşamamaları halinde nasıl bir yol izleneceği, tarafların hangi kriterlere göre ve nasıl TL bedel belirleyecekleri belirsiz” diyerek şunları kaydetti: “Yakın zamanda bu sözleşmeler taraflar arasında bir çekişme konusu haline gelecektir. Döviz yükümlülüğü olan taraf rakamın düşük bir kur oranı ile TL’ye dönmesini isteyecek diğer taraf ise özellikle ileri vadeli işlemlerde mevcut kurdan daha yüksek bir rakam belirlemek arzusunda olacaktır. Tarafların ortak noktada anlaşamamaları halinde Mahkemeye başvurmaları durumunda ise Hakimin uyuşmazlığa uygulayabilecek bir hukuki mevzuat hükmü de bulunmuyor. Hakimin, tarafların yerine geçerek sözleşme koşulu belirlemesi istisnai ve kanuna dayalı bir durumdur. Yapılan bu düzenlemenin etkisi ile uzun süredir uygulamada kabul görmeyen uyarlama davalarının da yeniden gündeme gelmesi muhtemel…” dedi. 

İDARİ PARA CEZASI RİSKİ

Av. Akbulut açıklamasının devamında “Üstüne üstlük, Bakanlık tarafından açıklanacak istisnai durumlar dışında; bugüne kadar dövize endeksli olarak yapılan birçok sözleşmenin TL bazında yapılmaması ve 30 gün içerisinde eski sözleşmelerinde TL ile yeniden taraflarca düzenlenmesi şartlarına uyulmaması halinde 1567 sayılı Kanun 3. Maddesinin taraflar için idari para cezası riski de bulunuyor... Ortada ciddi bir sorun var ve özellikle büyük ihalelerin, savunma sanayi sözleşmelerinin, döviz ile kredi veren finansal şirketlerin kredi sözleşmelerinin, ithalata dayalı satış yapan şirketlerin satış ve satış sonrası hizmet sözleşmelerinin akıbetinin belirlenmesi için alt düzenlemelerin acilen yapılması gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!