Uber'e otonom sürüş yasağı!

Güncelleme Tarihi:

Ubere otonom sürüş yasağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 15:24

Uber, otonom sürüş testleri yapma amacıyla alacağı izinler için 150 $ ödemeyince deneme araçlarına verilen izinler geçersiz kılındı.

Haberin Devamı

Uber'in büyük reklamlarla duyurulan San Francisco otonom araç testi programı, bir hafta sonunda Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Departmanı (DMV) tarafından durduruldu.

Automotive News'a göre DMV, çarşamba günü Uber'e testlerde kullandıkları 16 adet Volvo XC90'ın halka açık yollarda otonom sürüş gerçekleştirmek için gerekli izinlere sahip olmadıkları gerekçesiyle trafikten men edildiğini bildiren bir mektup yollamış.

DMV'NİN YAYINLADIĞI AÇIKLAMA ŞU ŞEKİLDE:

"Bu araçlar tam manasıyla test aracı olarak tanıtılmadıkları dolayısıyla yaptırdıkları kayıtların kurallara uygun olmadığına karar verilmiştir."

Uber, araçların izin almasına gerek olmadığını öne sürdü. Uber'in İleri Teknoloji Grubu başkanı Anthony Levandowski "Teknolojik açıdan bakarsak otonom Uber modelleri, Tesla'nın Autopilot sistemi ve diğer üreticilerinin trafik sıkışıklığı asistanları gibi ileri seviyede sürüş asistanı teknolojilerine sahip araçlarla aynı şekilde çalışıyor." dedi. Bu tür araçların herhangi bir özel izin almasına gerek yok.

Haberin Devamı

Uber, araçların direksiyonu başında kontrolü ele almaya hazır olan bir sürücü olduğunu da savunmasına ekledi.

Aralarında Tesla, Mercedes-Benz ve Google'ın da bulunduğu 20 şirketin Kaliforniya'da otonom araçları test etme izni bulunuyor. İzin ücreti araç başına 150 $ (günümüz kuruyla yaklaşık 527 TL). Uber'in bu sene açıkladığı 2.2 milyar dolarlık (yaklaşık 7.8 milyar TL) zararın yanında 16 aracın kaydı için gerekli olan 2,400 $ (yaklaşık 8,432 TL) devede kulak gibi kalıyor.

Ubere otonom sürüş yasağı

Uber'in denemeleri başladığı günden itibaren beladan kurtulamadı. İlk günde araçlardan birinin kırmızı ışıkta geçtiği görüntülenmişti. Uber aracın test esnasında aktif olmadığını ve olayın "sürücü hatası" olduğunu işaret ederek sorumlu sürücüyü programdan uzaklaştırdıklarını belirtmişti. 

Ubere otonom sürüş yasağı

Haberin Devamı

Uber kullanıcılarına, en yakındaki otomobil bir otonom araç olsa da onu tercih etmeme seçeneği sunuyor. Test esnasında kaç yolcunun kendi kendine gidebilen otomobilleri kullandığı açıklanmadı.

Ferrari ve Aston Martin’in başı dertte tarafından hazırlanmıştır.

 

 

Ömer Burhanoğlu “Otonom araçların üretimini Türkiye’ye çekmek, gelecek adına iyi bir fırsat” | Ofis Dışında

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!