Milli ve yerli teknoloji toplumsal bir mesele

Güncelleme Tarihi:

Milli ve yerli teknoloji toplumsal bir mesele
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2018 19:40

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yerli ve milli teknolojiler geliştirmeden Türkiye’nin hakettiği yere ve muasır medeniyetler seviyesinin ötesine geçmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Bu teknolojiyi araştırma geliştirme meselesine milli teknoloji hamlesi diyoruz. Ancak bunun toplumsal bir seferberlikle yapılabileceğini gördük. Toplum buna inanacak” dedi.

Haberin Devamı

Afrin ve Zeytin Dalı harekatlarında kullanılan, tamamen yerli üretim İHA ve SİHA araçlarını geliştirip üreten ekipte yer alan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. Türkiye’nin teknoloji üretip, tasarlayan bir ülke haline gelebilmesi için neler yaptıklarını anlatan Selçuk Bayraktar, 20-23 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Teknofest’in amacını da açıkladı. Bayraktar, “Teknolojiyi araştırma aşamasında yakalamak mümkün olabiliyor. Biraz geleceği hedefleyerek çalışmanız gerekiyor. Mesela Bayraktar TB2. Silahlı Kuvvetlerin envanterinde 58 adet bulunuyor. Şu anda dünyanın en iyisi. Bu çok odaklı bir çalışmayla mümkün oldu. 7 farklı mühendislik disiplinini bir araya getirdik. 2 farklı sebepten bu kadar iddialı konuşuyorum. Silahlı kuvvetler bu kadar etkin İHA’ları kullanabilen 3 ülkeden biri. Dünyada 6 ülke bu teknolojiyi geliştirebiliyor. Bu ülkeler içinde Rusya yok. Avrupa’da birçok ülke yok. Birkaç ülke var sadece. Türkiye’nin İHA ve SİHA’ları terörle mücadelede çok aktif kullanması bizi öne çıkarıyor. Bunun yanında biz sadece bu ürüne yoğunlaşarak, başka bir yere ilgimizi dağıtmadan ve ekip olarak da bu teknoloji hızlı gelişsin, iyi gelişsin diye çok çalıştık” dedi.

RÜZGÂRA DÖNÜŞECEK

İHA ve SİHA’lar için sahada 3 yılın geçtiğini anlatan Bayraktar, “Sadece Afrin Harekâtı dünya harp tarihi açısından inanılmaz bir başarı. Harekâtta, SİHA ve İHA’ların kullanımı açısından dünyada ilkler oldu” diye konuştu. Bunun gibi örnekler olmadığı sürece Türkiye’nin hakettiği yere ve muhasır medeniyetler seviyesinin ötesine geçmesinin bu devirde mümkün olmayacağını ifade eden Bayraktar, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu teknolojiyi araştırma geliştirme meselesine milli teknoloji hamlesi diyoruz. Ancak bunun toplumsal bir seferberlikle yapılabileceğini gördük. Toplum buna inanacak. 7’sinden 77’sine kadar bu alanın hayati olduğunu düşünecek. Bu devirde, yüksek teknolojileri tüketmenin değil, yüksek katma değer üretmek, fikri sinai mülkü hakları araştırıp geliştirmek önemli. Bu bir toplumsal mesele ve ancak toplumun içinden bir dip dalga gibi çıktığında başarılı olabilecek. Bu mücadeleyi toplumsal bir hale getirebilmek için Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nı kurduk. Havacılık, uzay ve teknoloji, araştırma, geliştirme ve üretmeyi bir tutkuya dönüştürmek için Teknofest’i düzenliyoruz. En azından futbol kadar sevilsin istiyoruz. Açıkçası bunu bir festival gibi düzenlememizin sebebi bu. Teknofest’teki bütün bu gösterilerin, havacılık etkinliklerinin bir aşı olacağına inanıyoruz. Savunma sanayisinde gösterilen millileşme bu gibi etkinlikler düzenlenerek tüm sivil alanlarda ciddi bir rüzgâra dönüşecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!