Merkez’den bankaları rahatlatacak adım

Güncelleme Tarihi:

Merkez’den bankaları rahatlatacak adım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2018 22:10

Piyasalar yarın açıklanacak olan Orta Vadeli Programa (OVP) odaklanırken, ekonomi yönetimi yeni kararları açıklamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası dün de TL zorunlu karşılıkları için ödediği faizi yükseltirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da önceki akşam dövizle kira yasağına ilişkin uygulama detaylarını açıkladı.

Merkez Bankası (MB), Türk lirası (TL) zorunlu karşılıklara ödenen faizi yüzde 7’den yüzde 13’e çıkardı. Merkez Bankası’ndan bankalara gönderilen talimata göre yeni faiz oranı 21 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak. Yüzde 7’lik faiz oranı, 1 Haziran 2018’de uygulanmaya başlamıştı. Bankalar ellerindeki mevduata karşılık belli bir oranını Merkez Bankası’ndan tutuyorlar. Tuttukları bu orana da düşük faiz veriliyordu. Şimdi 13’e yükseltilerek bankaları rahatlatma adımı atılmış oldu. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, zorunlu karşılık faizlerinin yüzde 13’e yükseltilmesinin bankacılık sektöre açısından olumlu bir durum olarak değerlendirilebileceğini belirterek, “Zorunlu karşılıklardaki değişiklikle beraber, bankaların zorunlu karşılık tutarı olarak tuttuğu paraya ödenecek faiz tutarı artacak. Yani bankalar yaklaşık olarak eskiden 1 birim aldıkları faiz ödemesini 2 birim alacak. Kısa dönemde banka karları açısından olumlu etkisi olacaktır. Ancak majör anlamda baktığımız zaman bankacılık sektörü adına olan algıyı kökünden değiştirecek bir durum olarak görmemek lazım. Amaç banka karlarını bir miktar desteklemek olarak değerlendirilebilir” yorumunu yaptı.

OVP BEKLENİYOR

OVP de yarın açıklanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın İstanbul’da düzenleyeceği bir toplantı ile OVP’de yer alan hedefleri, kararları açıklaması bekleniyor. OVP’de enflasyon, büyüme gibi makroekonomik verilerin yıl sonunda kaç olarak gerçekleşeceğine ilişkin revize rakamlar ile 2019 yılının hedefleri açıklanacak. Taşıt, kamu binaları gibi alanlarda ne tür tasarruf tedbirleri alındığı, yatırımlarla ilgili kararların da kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!