İthal mısır mesajı

Güncelleme Tarihi:

İthal mısır mesajı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 22:24

Yem fiyatlarında yüzde 40’a varan artışların yaşanmasının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girdi. TMO’yu ziyaret eden Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) yöneticileri yaşadıkları sıkıntıları anlattı. YUMBİR, toplantı sonrası alınan kararı, “TMO mısır ithalatı için çalışma başlattı, uygun fiyatla mısır satışı yapacak” mesajıyla duyurdu.

Haberin Devamı

Yükselen kurlar, tarlada yaşanan verimsizlik, stokçuluk ve fırsatçılık gibi sebeplerle son dönemlerde bir hayli yükselen yem ve yem hammaddeleri fiyatları sonrasında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) harekete geçeceği öğrenildi. TMO’nun özellikle son dönemlerde yüzde 25’e yakın zamlanan mısır fiyatlarını dengelemek için ithalat kararı aldığı iddia edildi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin verilerine göre yemin ana hammaddeleri arasında yer alan mısıra temmuzdan eylüle yüzde 25, arpaya yüzde 33, soya küspesine yüzde 43, yemlik buğdaya da yüzde 28 zam gelmiş, hayvancılıkla uğraşanlar artan maliyetleri karşılamakta zorluk yaşamaya başlamıştı.

SIKINTILAR ANLATILDI

Hürriyet’in geçen pazar günü ‘yem sıkıntısı’ başlığıyla duyurduğu haberde bandırmada bir yumurta üreticisi, “Arpa, buğday, soya küspesi, ayçiçek küspesi gibi birçok yemin fiyatları yükseldi. Yakında yem alamayacağız. Bu da üretimi durdurma anlamına geliyor. Bir an önce bu yükselişlerin durması gerekiyor. Yumurta fiyatları tüketici tarafında zaten artmış durumda. Böyle devam ederse maliyetlerimiz arttığı için biz de fiyatları daha da yükseltmek durumunda kalacağız” ifadelerini kullanmıştı. Haberin ardından Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon’un, TMO Genel Müdürü’nü ziyaret ettiği ve burada özellikle mısır konusunda yaşanan sıkıntının gündeme geldiği öğrenildi. Afyon, görüşmede alınan kararı tavuk ve yumurta üreticilerine bir mesaj atarak duyurdu. Mesajda şu ifadeler yer aldı: “Sayın üreticiler, bugün yönetim kurulu olarak TMO Genel Müdürünü ziyaret ederek, mısır fiyatlarındaki artışları ve tedarikte yaşadığımızı sıkıntıları kendilerine ilettik. Sayın Genel Müdür TMO olarak mısır ithalatı için çalışma başlattıklarını ve kısa sürede sonuçlandırıp, uygun fiyatla mısır satışı yapacaklarını ifade etmiştir. Bilginize.”

İthal mısır mesajı


FIRSATÇI TÜCCARLAR

Yapılan görüşmenin ayrıntılarını sorduğumuz İbrahim Afyon, Hürriyet’e şunları söyledi: “Hasat zamanından sonra ara geçişte mısır bulmakta sıkıntı yaşadık. Biz tüccarın elinde mısır olduğuna inanıyoruz ancak bizlere, yani hayvan çiftliklerine ürün vermediklerini düşünüyoruz. Mısır var, biz ulaşamıyoruz. Biz de yumurta üreticileri olarak TMO’dan yardım istedik. Sağolsunlar, sorunumuzla ilgilendiler. Fırsatçı tüccarın stok yapmadan bize mısır satması sağlanmış olacak. Bu ithalat kararı sonrasında, ithalat yapılmadan dahi fiyatların düşeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü fırsatçı tüccar elindeki mısırı piyasaya vermek zorunda kalacak. Mısırda ikinci ürün mahsulünün yapılmasının ardından da mısır tedariği konusunda sıkıntı kalmayacaktır. TMO, burada hayvancılığı korumak adına böyle bir karar aldı. Çünkü elde mısır olmasına rağmen fiyatlar yükseliyor.”

MISIRIN TONU 1250 TL’YE ÇIKTI

Geçen pazar günü Hürriyet’te yayınlanan haberde Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş da şu ifadeleri kullanmıştı: “Yem fiyatlarında yaşanan yükseliş yükselen döviz kurları ile ilgili. TMO bu sene fiyat belirlerken, dolar kuru tahminini yıl sonu için 4.7-5 TL bandında hesaplıyordu. Bu aşıldı. Böyle olunca da ilk defa hububat fiyatları yurtdışındaki fiyatların altında kaldı. Yurtiçindeki fiyatlar da hemen yurtdışındaki ürünlerin fiyatlarına doğru çekildi. Arpa, buğday gibi ürünlerin fiyatları piyasada yukarı tırmandırıldı. Mısırın şu anda hasat dönemi ton 850-900 liraya satılır diye hesaplanıyordu. Yine dolar kurundaki yükseliş sebebiyle fiyatlar yurtdışı ile eşitlendi. Üretici de aracı da fiyat artacak diye ürün bile satmak istemiyor. Şu anda mısırın tonu 1200-1250 TL civarında. Yem sanayicisi, yem yapmak için hammadde bulamıyor. Mal satmayı bıraktılar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!