Altın fiyatları haftanın kapanışında ne kadar oldu? İşte çeyrek altın ve gram altın fiyatlarında son durum

Güncelleme Tarihi:

Altın fiyatları haftanın kapanışında ne kadar oldu İşte çeyrek altın ve gram altın fiyatlarında son durum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2018 18:46

Altın fiyatları haftanın kapanışında birçok döviz işlemiyle uğraşan vatandaş tarafından araştırılmaya başladı. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı günü yüzde 1,06 azalışla 241,60 liradan tamamladı. İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 394,00 lira, Cumhuriyet altını 1.612,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 1,06 düşüşle 241,60 liradan işlem gördü.

Haberin Devamı

Haftanın son işlemin gününün gelmesiyle birlikte altın fiyatlarına yönelik araştırmalar hız kazandı. Özellikle altının gram fiyatı ve çeyrek altındaki son duruma dair bilgi almak isteyen çok sayıda kişi öğle saatlerin de gelmesiyle birlikte araştırmalarını o yönde yoğunlaştırdı. Peki, çeyrek altın ne kadar oldu? Gram altın ne kadar?

Piyasalardaki son durumu görmek isteyen vatandaşların araştırdığı gram ve çeyrek altın fiyatları, bugün güne 242 lira seviyelerinde başladı. Gram fiyatlarında yaşanan değişimin anlık olarak yansıdığı çeyrek altın fiyatlarında ise son satış fiyatı 403 lira olarak listelendi. Peki, altın fiyatları öğlen sonrası ne kadar oldu?

Çeyrek altın fiyatları alışta 387, satışta 396,
Yarım altın fiyatları alışta 772, satışta 793,
Cumhuriyet altını ise alışta 1600, satışta 1620 liradan işlem görüyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Altını, devlet güvencesi altında 234 sayılı KHK'nin 2/b maddesi uyarınca, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmakta olup, değişik boyut ve ağırlıkları olan 22 ayar altın paradır. Cumhuriyet altınlarının basılması ve özellikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1738 sayılı Kararı'na dayanmaktadır. Cumhuriyet altın sikkeleri ve Cumhuriyet ziynet altınları olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Cumhuriyet altın sikkelerine halk arasında Ata Altını da denilmektedir. Gerek Cumhuriyet altın sikkelerinin ve gerekse Cumhuriyet ziynet altınlarının ağırlığa göre beş türü bulunmaktadır.

ALTIN TÜRLERİ NEYE GÖRE DEĞİŞİYOR?

Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir.

24 ayar altın; arı ya da saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır).
22 ayarda gram başına 916 milyem (mg),
18 ayarda 750 milyem, 14 ayarda 583 milyem altın bulunur.

Özellikle dışsatım amacıyla kullanılan 21 ayarda ise, 875 milyem altın bulunur. 18 ayarlık altın alaşımları gümüş ve bakır miktarlarına göre ayrımlı renkler alır: % 25 gümüş yeşil altını, % 12.5 gümüş ve % 12.5 bakır sarı altını, % 0.6 gümüş ve % 19 bakır pembe altını, % 25 bakır kırmızı altını oluşturur. Kuyumculuk neolitik çağda doğmuştur. Arkeologların Ur’da, Truva’da , Mykenai’de buldukları mücevher ve heykelcikler o çağa aittir. Altın o çağlardan günümüze kadar önemini yitirmeden gelmiş bir kıymetli madendir ve değer ölçüsü birimlerinden biridir..

Haberin Devamı

BEYAZ ALTIN NEDİR?

Altın ve gümüş alaşımıdır. Buna uygulama Beyaz Altın, teknik alanda ise Elektrum adı verilmektedir. Önasya’nın altın kumlarından toplanan doğal altın ve gümüş alaşımıdır. Bu alaşımda gümüş oranı % 15-35 arasında değişir. Elektrum Antikçağda doğrudan para yapımında kullanılıyordu.

BAKMADAN GEÇME!