En ucuz gaz geliyor!

Güncelleme Tarihi:

En ucuz gaz geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 22:23

SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, 12 Haziran’da TANAP’ın devreye gireceğini belirterek, “En ucuz doğalgaz TANAP’tan gelecek” dedi.

Haberin Devamı

Aliyev, ilk yılda 2 milyar metreküp gaz geleceğini belirterek, daha sonra kademeli artışla 2020 itibariyle 6 milyar metreküpe çıkacağını bildirdi Aliyev, Bakü’de düzenlenen uluslararası petrol ve gaz fuarında bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında, Türkiye’de daha çok TANAP’ın bilindiğini, aslında TANAP’ın Azerbaycan gazını Avrupa’ya ulaştıracak Güney Gaz Koridoru’nun bir parçası olduğunu söyledi. Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in önceki gün Şahdeniz-2 projesinden boru hattına ilk gazın vanasını açtığını hatırlatarak, 12 Haziran 2018 tarihinde Eskişehir’de TANAP Boru Hattı’nın ve Güney Gaz Koridoru’nun Eskişehir’e kadar olan kısmını devreye alma töreni yapılacağını kaydetti. Aliyev, haziran sonundan itibaren ticari gazın BOTAŞ sistemine akmaya başlayacağını bildirdi. 

Haberin Devamı

İLK ETAPTA 2 MİLYAR
Aliyev, Güney Gaz Koridoru’nun inşasına 2014 Eylül ayında başlandığını, Azerbaycan-Gürcistan arasında 820 kilometre boru döşendiğini, Türkiye’deki bin 850 kilometrelik hattın Eskişehir’e kadar olan bin 300 kilometrelik kısmının tamamlandığını kaydetti. Aliyev, böylece ilk aşamada bu hat ile Şahdeniz-2 sahasından gazın Türkiye’ye akışının başlayacağını, bu yıl içinde 2 milyar metreküp gaz satışı öngörüldüğünü ifade etti. Aliyev, bu miktarların yıllar itibariyle artacağını 2021’de 6 milyar metreküpe ulaşacağını belirtti. Aliyev, Şahdeniz 1’den gelen 6.6 milyar metreküplük gaz ile birlikte Azerbaycan’dan Türkiye’ye yıllık doğalgaz satışının 12.6 milyar metreküpe ulaşacağını söyledi. Güney Akım hattından toplam 16 milyar metreküp doğalgaz taşınacağını anlatan Aliyev, bunun 10 milyar metreküplük kısmının Avrupa’ya ulaştırılacağını söyledi. Aliyev, ilave kompresör istasyonları ile gelecekte kapasitenin yılda 31 milyar metreküpe kadar çıkabileceğini dile getirdi. 2018’in kendileri için önemli bir yıl olduğunu kaydeden Aliyev, şunları söyledi: “3-4 yıl önce çok büyük yatırımlara karar verdik. Zamanında başarıyla bitirmek üzereyiz. Bunların en büyüğü bizim için ehemmiyeti ve değeri olan Şahdeniz-2 ve Güney Gaz Koridoru. Önemli yatırımlardan biri de Türkiye’de yapımını bitirmek üzere olduğumuz Star Rafineri projemizdi. 6.3 milyar dolarlık yatırım büyüklüğü olan Star Rafineri projemiz de üretim aşamasına geliyor. TANAP da 8 milyar dolar. Böylece bu yıl 14.5 milyar dolarlık projelerimizi devreye alacağız. Bizim bu projelerimiz Türkiye’de reel sektöre son yıllarda yapılan en büyük yatırımlar olarak kabul ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!