‘6.5 milyar $ cepte kaldı’

Güncelleme Tarihi:

‘6.5 milyar $ cepte kaldı’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2018 21:15

TELEKOMÜNİKASYON sektöründe “ortak fiber altyapı” dönemi, Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı törende imzalanan mutabakatla başlarken, herkesin en çok merak ettiği “Yıllardır, projeye uzak duran Türk Telekom nasıl ikna edildi” sorusunu Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak yanıtladı.

Haberin Devamı

Arıak, “15 yıl uğraştık. Başbakan’ın beş ay önce devreye girmesi, Telekom’un bugünkü durumu ve Türk Telekom’un Genel Müdürü etkili oldu. Bu mutabakat, diğer sorunların çözümü için de bize bir kapı açtı. Atıl durumdaki fiber alt yapının kullandırılmasıyla, en az 6.5 milyar dolarlık yatırıma gerek kalmayacak” dedi.

KARARLI TUTUMU ETKİLİ
Ankara’da Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, TÜRKSAT ve TELKODER’in birlikte imzaladığı protokolle 6.5 milyar doların cepte kalacağını belirten Arıak, şunları söyledi:

“Haberleşme altyapımızın herkesin kullanımına açılması ve tekel halinde kalmaması için TELKODER 15 yıldır çalışıyor. Bu çalışmalarımız üç yıldır Turkcell, Vodafone ve TÜRKSAT’la birlikte devam etti. Başbakan Binali Yıldırım da, Ulaştırma Bakanı iken bu projeyi çok istemişti. Fakat, Türk Telekom bir türlü katılmadı. Çünkü en büyük altyapıya sahip Türk Telekom, o zamanlar kendisine rakip istemiyordu. Son üç yıldır yürüttüğümüz ısrarlı çalışmalar ise sonuç verdi. Başbakan’ın da kararlı tutumu Türk Telekom’un üzerinde etkili oldu.

Haberin Devamı

Yeni yapılacak altyapılara ihtiyaç çok azalacak. Yeni yapılanların da tamamı herkes tarafından ortak kullanılacak. Bugüne kadar altyapı paylaşımı olmadığı için büyüyemeyen alternatif işletmecilerin önü de açılıyor; yeni firmalara da fırsat doğuyor. Atıl durumdaki fiber alt yapının kullandırılmasıyla, en az 6.5 milyar dolarlık yatırıma gerek kalmayacak.”

TÜRKSAT’IN ATIL ALTYAPISI ÇOK DEĞERLİ
TÜRKSAT’ın atıl haldeki altyapısının kullanılacak olmasının da önemine değinen Yusuf Ata Arıak, “Bugün, büyükşehirlerde kazı yapılıp yeni şebeke kurulması ciddi maliyetler gerektiriyor ve bu yüzden TÜRKSAT’ın büyükşehirlerdeki bu altyapısı çok değerli. Bu şebeke, 2.5 milyon evin önünden geçiyor” dedi.

SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ
MUTABAKATIN, telekomünikasyon sektörünün sorunlarının çözülmesi için büyük bir imkan olduğunu belirten Yusuf Ata Arıak, “Çünkü bu firmalar hiçbir zaman bu şekilde bir araya gelmediler. Hepsi, birbirinin rakibi. Günlük hayatta birbiriyle sonuna kadar rekabet edenler olarak, bu kadar büyük bir işbirliği yapmaları büyük bir fayda. Başka sorunları çözmek için de yolu açtık” şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME!