5G yarışına Türk bilimadamı damgası

Güncelleme Tarihi:

5G yarışına Türk bilimadamı damgası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 00:45

Mobil iletişim teknolojilerinin gözü 5G’de. Şu anda kullandığımız 4.5G bağlantısına göre hız başta olmak üzere birçok avantaj sunması beklenen 5G için hem şirketler hem de ülkeler arasında yarış başladı.

Haberin Devamı

Daha önce ABD’li ve Avrupalı şirketlerin rekabetiyle geliştirilen mobil teknolojilerde oyuna, 5G ile Çin’de giriyor. İki ülke arasındaki yarış hızlanırken 5G’ye yön veren ise bir Türk bilim insanının geliştirdiği teknoloji olacak. Geçen ay Huawei Kurucusu Ren Zhengfei’nin elinden ödül alan ve şu anda uluslararası teknoloji dünyasının konuştuğu bu Türk bilim insanının ismi Profesör Doktor Erdal Arıkan. ‘Polar kodlar’ adında bir teknolojiye imza atan Arıkan’ın bu başarısından Amerikan Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bir makalede bahsedilmesi dikkat çekti.

Paylaşılan bilgilerde, Arıkan’ın ‘Polar kodlar’ adlı buluşunun veri akışını daha verimli bir hale getirdiğine vurgu yapıldı. Polar kodlar, bilginin kablolu ya da kablosuz bir iletişim kanalı üzerinden aktarılması sırasında, çevre gürültüsünün sinyal üzerine eklenmesi nedeniyle iletişimde oluşan hataları sıfıra indirerek haberleşmeyi sağlıyor. Polar kodların sade yapısı nedeniyle, nesnelerin interneti (IoT) ve 5G’nin getireceği yeni hizmetlerde de kullanılması söz konusu olacak. Veri transferinin, en güvenilir ve en az gecikmeyle transferini sağlayan Arıkan’ın buluşundaki algoritmaların, yakın gelecekte 5G standardına uygun her cep telefonunda yer alması öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!