Üniversite adaylarına uzmanlardan uyarı: YKS bir zeka testi değil!

Güncelleme Tarihi:

Üniversite adaylarına uzmanlardan uyarı: YKS bir zeka testi değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2018 15:45

30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde yapılacak YKS’ye 2 milyondan fazla aday katılacak. Sınava sayılı günler kala adayların kaygıları da artıyor. Uzmanlar ise, adaylara uyarıda bulunarak “YKS bir zeka testi de, başarı testi de değil. Önemli olan bu dünyaya katacaklarınız, yapmak istedikleriniz ve hayalleriniz” diyor.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran’da, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) 1 Temmuz’da yapılacak. Sınav günü yaklaştıkça adayların kaygıları da artıyor. YKS’nin bir başarı testi olmadığını vurgulayan Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, “YKS bir zeka testi de değil, bir başarı testi de değil. Önemli olan bu dünyaya katacaklarınız, yapmak istedikleriniz ve hayalleriniz olacak” diyor. Ünsal’ın, YKS adaylarına yönelik ders çalışma programı, beslenme düzeni ve sınava yönelik önerileri şöyle:

ADAYLARI KAYGILANDIRAN SINAV DEĞİL, TEST EDİLME DUYGUSU
Adayları kaygılandıran aslında sınavlar değil, sınanma ve test edilme duygusu. TYT ve AYT türü sıralama sınavları sizin gerçek potansiyelinizi ortaya çıkarabilecek, ölçebilecek bir sınav ya da envanter değil. Kısaca bir zeka testi de, başarı testi de değil. Hayat başarısıyla sınav başarısı arasındaki tutarsızlıklar da bunun en önemli kanıtı olsa gerek. Sevgili gençler, önemli olan bu dünyaya katacaklarınız, yapmak istedikleriniz ve hayalleriniz olacak. Seni sen yapan her şeyden bahsediyorum. Kendinize güvendiğiniz ve inandığınız sürece yapmak istedikleriniz için her zaman bir yol bulunacak.

Haberin Devamı

SON GÜNLERDE YENİ KONU ÖĞRENMEYİN
Sınava kısa bir süre kaldı. Ders çalışmayı ne zaman bırakmalı sorusu adaylar tarafından sürekli soruluyor. Bunun cevabı: Ne zaman isterseniz. Genel tavsiyemizse sınavdan birkaç gün önce, deneme sınavı yapılarak çalışmaların sonlandırılması. Son güne sıkıştırılan çalışmaların, mevcut bilgiyi arttırmaya yönelik olumlu bir etkisi olmayacak. Ancak, aklınıza takılan herhangi bir konu da olursa açıp bakabilirsiniz. Tekrar yapmada sakınca yok ancak son günlerde yeni şeyler öğrenmeye çalışmayın.

BESLENME DÜZENİNİ BOZMAYIN
Alışık olduğunuz beslenme düzenini bozmayın. Dengeli beslenmeye özen göstererek protein, yağ, sebze ve tahıl gruplarını dengeli tüketin. Bunun dışında hekim tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Strese bağlı olarak vücudunuzun her zaman kullandığınız ilaçlara bile reaksiyon verebileceğini asla unutmayın. Sınav günü mükellef bir kahvaltı olması şart değil ama yeterli bir kahvaltı yapın. Ancak kahvaltı alışkanlığınız yoksa mide asit oranını düzenlemek amacıyla mutlaka az da olsa protein içerikli (beyaz peynir, kaşar vb.) gıdalar tüketmelisiniz. Heyecan, iştahınızı bir miktar kesebilir, buna da hazırlıklı olun.

BAKMADAN GEÇME!