Ortada bir motosiklet, ağaçtan oturaklar… Bu sınıf bir kitaptan çıktı

Güncelleme Tarihi:

Ortada bir motosiklet, ağaçtan oturaklar… Bu sınıf bir kitaptan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2018 15:47

Samsun’un Çarşamba ilçesinde, Bilişim ve Teknoloji Öğretmeni Akarcan Çakır, Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı kitabının yazarı Robert Maynard Pirsig’i ölümünün birinci yılında anmak için sınıf tasarladı. Oturakların ağaç kütüklerinden olduğu, ortasında motosikletin, duvarlarında kitapla ilgili yazıların, kitap okumak için koltukların bulunduğu sınıfta Pirsig ve kitabına atfen de bir köşe bulunuyor.

Haberin Devamı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde Bilişim ve Teknoloji Öğretmeni Akarcan Çakır, Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı kitabının yazarı Robert Maynard Pirsig’i ölümünün birinci yılında anmak için oturakları ağaç kütüklerinden olan, ortasında motosiklet, duvarlarında kitapla ilgili yazılar bulunan bir özel sınıf oluşturdu.

Gökçeçakmak Ortaokulu’nda görev yapan Çakır, ABD’li felsefeci Pirsig’in, ülkesinin bir ucundan diğerine bir adamın iki arkadaşı ve oğluyla yaptığı 17 günlük motosiklet yolculuğunu anlattığı, nitelik kavramı üzerine fikirler yürüttüğü kitabından yola çıkarak sınıf tasarladı. Oturakların ağaç kütüklerinden olduğu, ortasında motosikletin, özel zeminin, duvarlarında kitapla ilgili yazıların, kütüphanesinin, kitap okumak için koltukların bulunduğu sınıfta Robert M. Pirsig ve kitabına atfen de bir köşe bulunuyor.

İlçeye yirmi kilometre uzaklıktaki bir köy okulundaki bu sınıf, diğer bilişim ve teknoloji sınıflarına göre farklı tasarımıyla dikkat çekiyor. Çakır, Robert M. Pirsig’in Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı kitabından esinlenerek okulda bir sınıfı bu şekilde dizayn ederek, dünyada bir okula ilk kez “kitaptan sınıf kazandırmak” istediklerini belirtti.

KİTAP OKUMA SEVGİSİNİ KAZANDIRMAK İSTEDİK
Çocukların kitapta mürekkep ve kağıt gördüklerini, arkasındaki dünyayı göremediklerini ifade eden Çakır, şunları dile getirdi:
“24 Nisan 2018 Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı kitabı yazarı Robert M. Pirsig’in ölümünün birinci yıl dönümü. Anısına okulumuzda bir kitap projesi başlattık. Sınıfımızı kitaba çevirdik. Adına da ‘Sınıfımı Anlatsam Kitap Olur’ dedik. Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı kitabında ne varsa buraya koyduk. Neden yaptık derseniz, çocukların kitap okuma sevgisi kazanmalarını istedik. Çocuklar, kitaba baktıkları zaman sadece mürekkep ve kağıt görüyorlar. Onun arkasındaki dünyayı göremiyorlar, oraya gidemiyorlar. Çünkü hayal güçleri gelişmemiş. Onlar hayal edemiyorlarsa, ben de o dünyadan bir şeyler alıp buraya getirdim.”

Haberin Devamı

Sınıfı dizayn etmelerinin 10 bin liraya mal olduğunu aktaran Çakır, “İki aylık bir süreç sonunda sınıfı dizayn ettik. Mezun olduğum Atakum Endüstri Meslek Lisesi’ndeki öğretmenlerim hala o okulda görev yapıyorlar. Onlar bana 20 bilgisayar verdiler ama ekran veremediler. Her şeye bu şekilde başladık. Sınıfı bu hale getirmemiz yaklaşık 10 bin liraya mal oldu. Bir yeri yapınca diğer yer eksik kalınca olmuyor. Bizler de elimizden geldiğince bu eksikleri tamamlamaya çalıştık. Okul müdürümüz ve köylülerimiz bu projede çok destek oldular” diye konuştu.
Öğrenciler de sınıflarını çok sevdiklerini, bilişim ve teknoloji sınıfında ders işlemekten çok keyif aldıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!