Kız çocuklarının 'bilim ve teknolojiye yönelmesi' Meclis gündeminde

Güncelleme Tarihi:

Kız çocuklarının bilim ve teknolojiye yönelmesi Meclis gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2018 12:11

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, başta kız çocukları olmak üzere, gençlerin Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (BTMM) alanlarına yönlendirilmesi konusunda alt komisyon oluşturacak.

Haberin Devamı

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), başta kız çocukları olmak üzere, gençlerin Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (BTMM) alanlarına yönlendirilmesi konusunda alt komisyon oluşturacak. KEFEK Başkanı Canan Kalsın, teknolojik ilerlemenin artık sadece hayatı kolaylaştıran cihazlar için değil ülkeyi savunmak, üretimden daha fazla verim elde etmek ve ülke olarak daha hızlı gelişmek için olmazsa olmaz yatırım aracı olarak görüldüğünü belirtti. Kalsın, gelişmiş ülkelerin, var olan insan kaynağını daha etkin kullanmak için 'Kızlar İçin Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik' (STEM for girls) gibi kampanyalar yaptıklarını ve başta kız çocukları olmak üzere gençlerin söz konusu alanlara yönlendiren politikalar ürettiklerine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Kalsın, "Ülkemizde teknolojiye ve mühendisliğe olan yatırım ve ilginin artmasını istiyoruz. Ülke nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşuyor. Bunun için var olan kaynaklarımızdan daha fazla yararlanması, kız çocuklarımızın bu alanlarda kafa yormalarının teşvik edilmesi ülkemizin geleceği açısından çok önemli. Biz de KEFEK olarak bu amaca katkı sağlamak amacıyla başta kız çocuklarımız olmak üzere gençlerimizin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına yönlendirilmesi ve bu alanda başarılarını sağlamak için alt komisyon kuracağız" dedi.

'MESLEKLERİN YÜZDE 75'İ BTMM İÇERİKLİ OLACAK'
Türkiye'nin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşması, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisine girmesi için başta kız çocukları olmak üzere gençlerin BTMM alanlarına yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kalsın, "Önümüzdeki yıllarda, şimdi var olan birçok iş alanı olmayacak ve bunların yerine yeni iş alanları ortaya çıkacak. Yapılan araştırmalarda, şu anda ilkokulda okuyan öğrencilerin yüzde 65'nin, günümüzde var olmayan ancak gelecekte oluşacak yeni iş alanlarında çalışacağını gösteriyor. 21'inci yüzyılda mesleklerin yüzde 75'inin BTMM içerikli olacağı tahmin ediliyor. Araştırmalara göre, gelecek 20 yıl içinde, mevcut mesleklerin yüzde 47'sinin yerini bilgisayarlar ya da başka meslekler alacak. Gelecek 10 yıl içinde BTMM mesleklerinin diğer mesleklere göre yüzde 17 oranında artış göstereceği öngörülüyor" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

'2012 YILI İTİBARİYLE 4. ENDÜSTRİ DEVRİMİNE GİRMİŞ OLDUĞUMUZ KABUL EDİLİYOR'
Dünyanın 2012 yılı itibarıyla 4. Endüstri Devrimine girmiş olduğunun kabul edildiğini belirten Canan Kalsın, "İnsansız fabrikaların hakim olacağı bir dönemden bahsediyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki 10-20 yılda insan kaynağının doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Küresel meslek sahibi gençlerle rekabet dünyasında olmak istiyorsak BTMM'yi olmazsa olmazımız olarak görmeliyiz. Bunun için başta kız çocuklarımız olmak üzere genç nüfusumuzun istihdamını planlamaya yönelik uzun vadeli projeler yapmak zorundayız" dedi.

KEFEK Başkanı Kalsın, Dünya Ekonomik Forumu raporlarına göre, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 15 ülkede teknolojik gelişmelere bağlı olarak 2020 yılına kadar 5.1 milyon iş sektörünün yok olacağını, bu durumun teknolojiye, mühendisliğe ve Ar-Ge çalışmalarına yatırımı zaruri hale getirdiğini belirtti. Kalsın, aynı rapora göre 2.3 milyon yeni iş kolunun ortaya çıkacağını ve yeni ortaya çıkacak iş kollarının yazılım, donanım, elektronik ve bilgisayarla ilgili olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Kalsın, Türkiye'nin iş gücü dağılımında tarım, hayvancılık, ulaşım ve lojistiğin belirgin bir ağırlığa sahip olduğunu, bu alanların, gelişen robotik teknolojisinden en çok etkilenecek alanlar olduğunu anlattı. Türkiye'de bilgisayar ve mühendislik alanlarının daha zayıf bir noktada olduğunu belirten Kalsın, "TÜİK'in 2016 eylül ayı verilerine göre 27 milyon istihdamımız var. Bunun 5.6 milyonu tarım, 5.2 milyonu sanayi, 2.1 milyonu inşaat, 14 milyonu ise hizmetler sektöründe çalışıyor. Bu rakamlar bize matematik ve teknolojiye önem vermemizi gösteriyor" şeklinde konuştu.

Ülkenin istihdam politikasının sağlıklı bir şekilde planlanması için gençlerin matematik ve teknolojiye teşvik edilmesinin şart olduğunu belirten Kalsın, şöyle devam etti:
"İnsan kaynağını etkin kullanmanın öneminin farkında olan ABD, Güney Kore, Norveç, İsveç, Danimarka gibi ülkeler, başta kız çocukları olmak üzere gençlerin BTMM bölümlerine seçmesi için çeşitli plan ve programlar yapıyor. Kız çocukları için BTMM konusu uzun zamandır gelişmiş ülkelerin gündeminde. ABD, beş yıllık stratejik planla kız çocuklarının bu alanlara yönlendirilmesiyle ilgili yoğun bir çalışma yürütüyor. Norveç Bilim İstihdam Merkezi kurdu. Bu merkez sayesinde Norveç'in anaokul, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik 2015-2019 yıllarını kapsayan bilim eğitim stratejisi bulunuyor. Temel hedefleri başta kız çocukları olmak üzere gençleri bilime yönlendiriyor. Ülkemizin de en güçlü 20 ekonomi içine girmesi için başta kız çocukları olmak üzere gençlerin BTMM'ye yönlendirilmesi gerekiyor. Bu yöndeki politikaların belirlenmesi, konunun detaylı ve hızlı bir şekilde incelenebilmesi için KEFEK bünyesinde bir alt komisyonun kurulmasının çok faydalı olacağını düşünüyorum."

BAKMADAN GEÇME!