Hemşirelik adaylarına uzmanından öneriler

Güncelleme Tarihi:

Hemşirelik adaylarına uzmanından öneriler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2018 11:44

Hemşirelik, istihdam oranı yüksek mesleklerden biri. Ancak yoğun bir eğitim programına sahip. Türk Hemşireler Derneği 2005-2015 Genel Başkanı Prof. Dr. Saadet Ülker, bu alanda kariyer yapmak isteyen gençlere, kendilerini yoğun ve yorucu bir çalışma hayatı beklediğini söylüyor. İşte Prof. Dr. Ülker'in adaylara önerileri:

Haberin Devamı

Hemşirelik adaylarına uzmanından öneriler
- Mesleğinizin zorlukları neler?
7 gün 24 saat kesintisiz sağlık hizmetleri içerisinde nöbet sistemiyle, bayram ve tatil günlerinde çalışmak, hemen tüm sağlık mesleklerinde olduğu gibi hizmetlerin yönetimindeki aksaklıklar mesleğin zorlukları arasında sayılabilir. Ancak bunlar, meslek üyelerinin bilinçli yaklaşımları, farklı sağlık meslek gruplarının sorunlara birlikte eğilmeleriyle çözümlenebilir. Sorun; bu birlikteliğin hem meslek içi hem de meslekler arası istenen düzeyde sağlanamamasından kaynaklanıyor.

- En keyifli yanları ne?
İnsana ruhsal ve fiziksel anlamda doğrudan dokunabilmek. Hele de insana kendisini en çaresiz, kimsesiz, korkmuş, endişeli, ağrılı, acılı hissettiği anlar gibi sevinçli anlarında da dokunabilmek! Bilinçle, bilgiyle, mesleki sorumluluk duygusuyla, geliştirilmiş meslek ahlakıyla dokunabilmek. Bu dokunuşun bireyde rahatlama, huzur, güven olarak geri dönüşüne tanık olmak! Doyumsuzdur.

Haberin Devamı

- Eğitimden bahseder misiniz?
Hemşirelik bölümlerinin sayıları giderek artıyor. Ülkemizin de dünyanın da nitelikli hemşireye çok ihtiyaç var. Birçok fakülte, yurtdışı eğitim imkânı sağlıyor ve uluslararası standartlarda eğitim vermeye gayret gösteriyor. Meslekte akademik ilerleme isteyenler için yurtiçi ve yurtdışı yüksek lisans ve doktora programları, uzmanlaşmaya olanak sağlıyor.

- Bu bölümü seçmek isteyen gençlere neler önerirsiniz?
İnsanla doğrudan karşı karşıya gelinen bu meslekte, hele de karşılaşmanın ağırlıkla sorunları olan insanlar ve yakınlarıyla olacağı gerçeğinin ne anlama gelebileceğini iyi düşünsünler. İnsan karmaşık bir varlık. Sorunlar bunu arttırabilir. Hem bunu anlamak, hem de tanı ve tedavi uygulamasına görev, sorumluluk ve yetkiler doğrultusunda etkin katılmaya karar verebilmek için bu konularda okusunlar, kendilerini bir insan olarak ciddi biçimde değerlendirsinler. Bunlar mesleğin seçiminde çok önemli, anlamlı eylemler. Sadece meslekleriyle ilgilenmenin yeterli olmayacağını, sağlığın politikası olduğunu ve hizmet alanlarını etkilediği gibi onlardan etkilendiği bilincini kazansın ve geliştirsinler.

BAKMADAN GEÇME!