Akademisyenlere ‘Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi’

Güncelleme Tarihi:

Akademisyenlere ‘Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 17:37

YÖKAK tarafından, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının değerlendirmesini yapacak yaklaşık 600 akademisyene, ‘Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi’ verildi. YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Kurumsal Dış Değerlendirme Programı, yükseköğretim kurumlarının ülkemizin hedefleri, YÖK'ün stratejileri ve dünyadaki gelişmeler doğrultusunda, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve yönetim sistemlerinin güçlü yönleriyle iyileşmeye açık yönlerinin raporlanmasına imkân veriyor. Bu süreç de üniversitelerin hızlı gelişimine katkı sağlıyor" dedi.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kalite Kurulu'na (YÖKAK), değerlendirici olmak üzere başvuran ve aday değerlendirici havuzuna alınan yaklaşık 600 akademisyene yönelik ‘Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi’ düzenlendi.

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, eğitim programının açılışında yaptığı konuşmada, Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği kapsamında yükseköğretim kurumlarının beş yılda en az bir kez YÖKAK tarafından yürütülen Kurumsal Dış Değerlendirme Programı'na girmeleri gerektiğini belirtti. Elmas, sürecin değerlendirme takımlarında görevli ‘değerlendiriciler’ aracılığıyla yürütüldüğünü söyledi.

Hedeflerinin üniversitelerin kalitesi ve verimliliğini artırmak olduğunu söyleyen Elmas, yükseköğretim kurumlarının ‘yönetim sistemi’, ‘eğitim-öğretim’, ‘araştırma geliştirme’, ‘topluma hizmet’ ve ‘destek hizmetleri’ başlıkları altında değerlendirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Programın, yükseköğrenim alanında rekabet avantajının sağlanabilmesi için önem taşıdığını söyleyen Elmas, "Kurumsal Dış Değerlendirme Programı, yükseköğretim kurumlarının ülkemizin hedefleri, YÖK'ün stratejileri ve dünyadaki gelişmeler doğrultusunda, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve yönetim sistemlerinin güçlü yönleriyle iyileşmeye açık yönlerinin raporlanmasına imkân veriyor. Bu süreç de üniversitelerin hızlı gelişimine katkı sağlıyor" dedi.

Akademisyenlere ‘Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi’

‘DEĞERLENDİRİCİ EĞİTİMLERİNİ GÜNCELLEDİK’
Elmas, değerlendirmelerden gerekli faydanın sağlanabilmesi için değerlendiricilerin yetkinliğinin sağlanmasının önemini vurgulayarak, "Her yıl katılımcılarımızdan eğitimler sonunda aldığımız görüşleri değerlendirdik. En büyük beklentinin eğitim programının metodolojisiyle ilgili güncelleme yapmamız yönünde olduğunu gördük. Bununla birlikte, eğitim programının daha uzun süreye yayılması, katılımcı sayısının az olduğu grup çalışmalarının yapılması, interaktif ve aktif öğrenme metodolojilerinin kullanılması ve vaka örneklerinin tartışıldığı çalıştayların düzenlenmesi en çok ifade edilen geribildirimler arasındaydı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Geribildirimler çerçevesinde Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi'ni yeniden yapılandırdıklarını söyleyen Elmas, "Bu yıl eğitim sürecinin işleyişini değiştirdik. Kullanmaya başladığımız 'dönüştürücü sınıf' modeli ile yüz yüze eğitimlerde paylaştığımız içeriği, sunumları ve soruları çevrimiçi bir platforma taşıdık" dedi.

Elmas, hazırlanan çevrimiçi platformun, eğitimlerden sonra da açık olmasının eğitimleri sürekli kılacağını belirterek, böylece geniş kitlelere ulaşılacağını ve kalite kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlanacağını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!