Düşman kardeşler barıştı

Uyuşturucu ve alkol sorunlarıyla boğuşan, aşkları ve mutluluk getirmeyen evlilikleriyle gündeme gelen Liza Minelli, üvey kızkardeşi Lorna Luft’la da uzun süredir görüşmüyordu. Defne Barak, Amerikan televizyonuna yaptığı Amerikalı Kardeşler adlı programında Minelli ve kardeşini biraraya getirdi. Program sonrasında da Minelli’yi soru yağmuruna tuttu.

Judy Garland, Hollywood’un en başarılı çocuk yıldızlarından biriydi ve ilk gençlik yıllarında da şöhretini müzik dünyasında sürdürdü. Alkol komaları, uyuşturucu tedavileri, peşpeşe yaşadığı özel sorunlar, sevgilileri, kocaları, Garland’ın dramında baş oyunculardı. Garland’ın iki de kızı vardı.

Birincisini tanıyorsunuz: Liza Minelli. Sinema ve müzik dünyasının en başarılı sanatçılarından. Müzik ve sinema ona pek çok ödül kazandırdı. Liza Minelli, annesinin izinden gidiyordu. Ünlü yıldız da tıpkı annesi gibi uyuşturucu ve alkol sorunlarıyla uzun süre boğuştu. Aşkları, evlilikleri, tıpkı annesine olduğu gibi ona da mutluluk getirmedi. Liza Minelli, buluğ çağına geldiği zaman artık küçük kız kardeşi Lorna Luft’a da annelik yapmak zorundaydı.

Sanırım iki yıl kadar önceydi, Lorna Luft ile ablasının kavga ettiklerini ve birbirlerine darıldıklarını öğrendim. Lorna Luft dargınlığın nedenini açıklamıyordu. Ama Liza Minelli’nin son kocası David Gest’in bu dargınlıkta önemli bir rol oynadığından eminim.

- Kızkardeşin ve yeğeninle, iki yıl aradan sonra biraraya geldiniz. Onları yeniden gördüğünde neler hissettin?

- Ah, büyük bir coşkuyla yüreğim kabardı. Ben ailemi çok seviyorum. Kızkardeşime de hayranım. Tabii başka kardeşler gibi biz de ara sıra kavga edip birbirimize küsüyoruz. Barıştığımız zamanlarda da müthiş heyecanlanıyoruz. Birbirimizle her zaman övünürüz. İtiraf edeyim, Lorna çok akıllı ve mantıklı bir kadın. Tabii anne olmasının da etkisi büyük. Belki de suç hep bendeydi.

- Belki sen de değişmeye başladın?

- Ah, evet, kesinlikle öyle. Biz ikimiz de ihtiraslı kadınlarız. Böyle yetiştirildik. Lorna doğduğu zaman ben yedi yaşındaydım. Birden annemle babam boşanınca, çok sevdiğim üvey babamdan ayrılmak bana zor geldi. Annemin alkolik olması bizi birbirimize daha da yakınlaştırmıştı. Üçümüz gerçekten çok kötü günler geçirdik. Ama Lorna her zaman ‘cesur olan’ımızdı.

Yıllarca akvaryumda yaşadık

- İki kardeş karşılıklı oturup annenizin durumunu tartıştınız mı?

- Merakını anlıyorum ama bu konuya girmek istemiyorum. Ben sadece kardeşimden söz etmek istiyorum. Çocukken birbirimizi eğlendirmeye çalışırdık. Biz Amerikalı kardeşlerdik.

- ‘Amerikalı Kardeşler’ derken kastettiğin nedir?

- Şey, Amerikalı kardeşler olmak, İtalyan kardeşler olmaktan farklı değil. Yani pek de sessiz sakin geçen bir ilişki yaşamadık. Bilirsin işte, sık sık kavga edilir, sonra barışılır. Biz ikimiz çocukluk dönemimizde inanılmaz bir varolma savaşı yaşadık. Mutlu değildik belki ama hayata hep gülümsedik.

- Kızkardeşin de başarılı bir şov programı hazırladı. Lorna, ‘Ben Judy’nin öbür kızıyım’ diyor. Müzik dünyasında sen Judy Garland’ın kızı olarak tanınıyorsun. Neden Lorna aynı sıfatı taşımıyor?

- Belki ben çok daha erken bir yaşta sahneye çıktım. Ayrıca babalarımız ayrıydı. Bilmiyorum... Gerçekten bilmiyorum. Lorna, harika bir anne oldu. Bu açıdan onu kıskandığımı itiraf etmeliyim. Gerçek bir aileye kavuştu. Düzenli bir hayatı var. Ona gıpta ediyorum.

- Şu sıralar sen ne yapıyorsun? Şu sıralar sahne alıyor musun?

- Ülke ülke dolaşıp konser veriyorum Yakında Macaristan’a gideceğim.

- Siz iki kardeşin neden insanları büyülediğinizi açıklayabilir misin?

- Hiçbir fikrim yok. Biz ikimiz yıllarca bir akvaryumda yaşadık. Dışarı çıkınca da sanırım herkes bizi merakla izlemeye başladı. Biz hiç kimsenin hayal edemeyeceği sorunlar yaşadık ve bunların üstesinden geldik. Galiba bu özelliğimiz bizi ön plana çıkardı.

- Ailecek hepinizin gay olduğu iddia ediliyor?

- Hiçbir fikrim yok.

Kırmadılar sarıldılar

Amerikan televizyonunda ‘Amerikalı Kardeşler’ isimli bir program hazırlarken, Liza Minelli ile üvey kardeşi Lorna Luft’u biraraya getirmek istedim.

Doğrusu Liza’nın bu teklife nasıl bir cevap vereceğini kestiremiyordum. Ancak Liza’nın kocasından ayrı yaşamaya başladıktan sonra on üç yaşındaki yeğeni Vanessa’yı sık sık aradığını duymuştum. Sonunda Liza, küçük kardeşi Lorna Luft ile kameraların karşısında barışmayı kabul etti. O programdan sonra da Liza ile karşılıklı oturup dertleştik.

Annemin şarkıları

Judy Garland’ın Sidney Luft’tan olan kızı Lorna, hastalıklar ve parasızlıkla boğuşan annesinin yanında kalıyordu. Liza Minelli ve Lorna Luft kelimenin tam anlamıyla zıt kardeştiler. Lorna, annesinin dünyasından uzak kalmış, evlenip düzenli bir hayat kurmuştu. Liza Minelli ise sanat dünyasında annesinin ve babasının adını yaşatmak uğruna belki de kişiliği böyle gerektirdiği için, çılgınca bir yaşamı tercih etmişti.

Liza Minelli ne zaman hastalansa, kızkardeşi Lorna hemen onun yanına koşuyordu. İki yıl süren dargınlıktan sonra Liza Minelli ve Lorna Luft birbirlerine yeniden sarıldı. Lorna Luft bir süre önce de Annemin Öğrettiği Şarkılar adıyla bir albüm çıkardı.
Yazarın Tüm Yazıları