Rusya'da başkanlık seçimleri başladı

Güncelleme Tarihi:

Rusyada başkanlık seçimleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2018 09:32

Rusya’da milyonlarca seçmen, ülkenin devlet başkanını belirlemek için sandığa gitmeye başladı. Seçimlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zafer kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Rusya, altı yıl boyunca görev yapacak devlet başkanını seçmek üzere sandığa gidiyor. Yaklaşık 109 milyon seçmenin bulunduğu ülkede 7 milyon genç seçmen de ilk kez oy kullanacak.

2012 yılında yapılan son devlet başkanlığı seçimlerinde seçmenlerin yüzde 65,3'ü oy kullanmış ve Putin oyların 63,6'sını alarak seçimleri kazanmıştı.

Rusya'daki seçimlerde sandıkta süpriz beklenmiyor. "Güçlü lider, güçlü ülke" sloganıyla adaylığını koyan 65 yaşındaki Vladimir Putin'in oyların yüzde 70'ini alarak seçimlerden zaferle çıkması bekleniyor. 18 yıldır iktidarda olan ve seçim zaferinin ardından 2024'e kadar koltuğunu koruyacak olan Putin, yeni seçim zaferi ile Joseph Stalin'den bu yana Rusya'yı en uzun süredir yöneten lider olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

PUTİN'İN RAKİPLERİ KİMLER?

Tek bağımsız aday olan Putin'e karşı seçimlerde yedi isim yarışıyor. Adaylar arasında Rusya Liberal Demokratik Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski, Komünist Parti adayı Pavel Grudinin ve Putin'in akıl hocası Anatoly Sobçak'ın kızı Kseniya Sobçak yer alıyor. Ancak anketler hiç bir adayın yüzde 8'in üzerinde oy alamayacağını gösteriyor.

Putin'in en önemli rakibi olarak görülen Rus muhalif aktivist Aleksey Navalni ise adaylar arasında bulunmuyor. Rusya'daki seçim komisyonu, yolsuzluktan hüküm giydiği gerekçesiyle Navalni'nin seçimlerde yarışmasına izin verilmemişti. Kararı siyasi olarak niteleyen Navalni, destekçilerine seçimleri boykot etmeye çağırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!