İlk Rum gazı boru hattıyla Mısır’a

Güncelleme Tarihi:

İlk Rum gazı boru hattıyla Mısır’a
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2018 23:44

Kıbrıs Rum yönetimi ile Mısır, adanın güneyinde 7 yıl önce bulunan ilk doğalgaz yatağı Afrodit’ten çıkartılacak gazın, Mısır’a boru hattıyla taşınması ve sıvılaştırılarak tanker gemilerle Avrupa pazarlarına satılması konusunda anlaştı. Boru hattını, bölgeyi kiralayan yabancı petrol şirketleri döşeyecek.

Haberin Devamı

Devletler arası anlaşma Lefkoşa’nın Rum kesiminde Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile Mısır’lı mevkidaşı Tarık el-Mulla arasında imzalandı. 2022’de tamamlanması planlanan boru hattını, bölgeyi Rumlar’dan kiralayan konsorsiyum, Amerikan Noble Energy, İsrail’in Delek ve Shell şirketleri döşeyecek. 3 şirket, hattı yatırımcı başka bir şirkete de yaptırabilecek. Boru hattı, doğu Akdeniz’den başlayacak ve Mısır’ın İskenderiye limanındaki sıvılaştırma terminaline kadar uzanacak. Afrodit doğalgaz yatağı, Kıbrıslı Rumların Türkiye ve KKTC’nin tüm itirazlarına rağmen 13 parsele ayırdığı doğu Akdeniz’de 12 numaralı parsel. ABD Houston merkezli Noble Energy şirketi, Kıbrıs adasının 175 kilometre güney doğusunda yer alan 12’nci parseli 2010 yılında kiraladı. Şirket daha sonra Shell ve İsrail Delek şirketlerini de ortaklığa dahil etti. Bulunan gaz miktarı enerji piyasasında orta büyüklükte kabul ediliyor.

Haberin Devamı

AB KOMİSYONU TEMSİLCİ YOLLADI

Rumlar uzun süre Kıbrıs adasında kendi topraklarında doğalgaz sıvılaştırma terminali kurulmasını istedi, ancak bulunan doğalgaz miktarı böyle bir yatırımı karşılamayacağı gerekçesiyle Rumların projesi hayata geçmedi. Rum yönetimi ile Mısır arasında imzalanan anlaşmaya Avrupa Birliği Komisyonu da bir temsilci gönderdi. Rum ve Mısırlı bakanlar konuşmalarında, bir ay içinde özel bir komitenin kurularak boru hattı için fizibilite çalışmasına başlayacağını belirtti. Boru hattı projesini Avrupa Birliği’nin de desteklediği vurgulandı. 

İlk Rum gazı boru hattıyla Mısır’a

TOTAL VE EXXONMOBIL SIRADA

Kıbrıs’ın güneyinde doğalgaz arayan çok sayıda şirket bulunuyor. Rumlar 13 parsele böldükleri bölgede Fransız Total, İtalyan ENI ve Amerikan ExxonMobil şirketlerine de parsel kiraladı. ENI bugüne kadar yaptığı 2 sondajdan eli boş çıktı. Fransız Total ve Amerikan ExxonMobil yıl sonunda yeni sondajlar yapacak.
Türk donanması, Ocak ayında İtalyan ENI şirketinin sondaj gemisini KKTC açıklarından uzaklaştırmıştı. KKTC’de Rumlarla aynı bölgeleri parsalleyerek Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na ruhsatlandırdı. Rumların en büyük endişesi, Türkiye’nin yeni aldığı Fatih sondaj gemisiyle bölgede sondaja başlaması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!