‘Çılgın Köpek’ yakında gidecek

Güncelleme Tarihi:

‘Çılgın Köpek’ yakında gidecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2018 23:38

ABD basını, ABD Başkanı Trump’ın Savunma Bakanı Mattis’i görevden alarak yerine kendisine ‘mutlak sadakat’ gösteren birini getirmek istediğini yazdı. Trump’ın ‘Çılgın Köpek’ lakabıyla bilinen Bakan Mattis için artık ‘Ilımlı Köpek’ dediği öne sürülüyor.

Haberin Devamı

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Savunma Bakanı James Mattis’i 6 Kasım’daki Kongre ara seçimlerinden hemen sonra görevden almayı düşündüğünü yazdı. Trump’ın Mattis’in ‘gizli bir demokrat’ olduğundan şüphe ettiği ifade edilirken, Mattis’in kamuoyu önünde hükümet politikalarına yönelik açık bir destek sağlamamasından rahatsızlık duyduğu belirtildi. Trump’ın savunma bakanlığı için Kongre’ye Mattis’i aday gösterirken kullandığı ‘Mad Dog’ (Çılgın Köpek) ifadesi yerine, Mattis için ‘Ilımlı Köpek’ (Moderate Dog) ifadesini kullanmaya başladığı aktarıldı.

TRUMP İLE SORUN YAŞIYOR

Habere göre, Mattis, Trump’ı ABD ordusunun siyasi amaçlar için kullanılabileceği fikrinden her zaman uzak tutmaya çalışırken, bu nedenle birçok konuda Başkan ile sorunlar yaşıyor. NYT, Trump’ın Mattis’in yerine ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo gibi hükümet politikalarından açık bir şekilde övgüyle bahseden birini getirmek istediği ifade edildi. ABD’li araştırmacı gazeteci Bob Woodward’ın Beyaz Saray’ın sırlarını açıkladığı ‘Korku: Trump Beyaz Saray’da’ isimli kitabında, Mattis’in Trump’ın Kuzey Kore politikası konusunda ‘beşinci sınıf öğrencisi’ gibi davrandığını söylediği belirtilmişti. Mattis’in Trump ile NATO stratejisi, Güney Kore’deki askeri tatbikatlar ve İran nükleer anlaşması konusunda anlaşmazlık yaşadığı ifade ediliyor.

LİSTEDEKİ İSİM KEANE

Haberin Devamı

ABD basını, Trump’ın Mattis’in yerine aklındaki ilk ismin ABD’li emekli dört yıldızlı general Jack Keane olduğunu yazdı. ABD’de Cumhuriyetçi kanat yanlısı Fox News kanalının daimi yorumcusu Keane, savaş ve askeri çatışmaya yatkın görüşleriyle biliniyor. 75 yaşındaki Jack Keane, Suriye’deki ABD mevcudiyetinin daha da genişlemesine yönelik görüşleriyle biliniyor. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise Trump’ın Mattis yerine başka bir isim düşündüğü iddialarının ‘tamamen asılsız’ olduğunu söyledi.

RUSYA İLE MAKEDONYA KAVGASI

ABD Başkanı Trump ile arasının açık olduğu konuşulan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, dün Rusya ile Batı’nın büyük bir nüfuz kavgasına tutuştuğu Makedonya’daydı. Makedonya yıllar sonra Yunanistan ile isim anlaşmazlığının aşılması konusunda anlaşmış ve ‘Kuzey Makedonya’ adını kabul etmişti. 30 Eylül’de ‘Kuzey Makedonya’ adını kabul edip etmedikleri Makedonların halk oyuna sunulacak. İsim krizi aşılırsa Makedonya için NATO yolu tamamen açılmış olacak.

Rusya’nın ise Balkanlar’da bir ülkeyi daha Batı’nın etkisi altına bırakmak istemediği bu nedenle faaliyetlerini artırdığı konuşuluyor. Mattis de dünkü ziyareti öncesinde Rusya’nın Makedonya’ya para transferinde bulunduğunu öne sürerek, “Rusya ayrıca etkili ve geniş kampanyalar düzenliyor. Makedonya halkını, kararını vermesi için yalnız bırakmalıyız” diye konuştu. Mattis, Makedonya’daki referandumun ülkenin NATO üyeliği yolunu açacağını ve buna Moskova’nın kesinlikle karşı olduğunu sözlerine ekledi. Dün Üsküp’ü ziyaret eden Mattis, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev tarafından kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!