Avrupa Parlamentosu 24 Haziran için heyet göndermeyecek

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosu 24 Haziran için heyet göndermeyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2018 15:46

SEÇİMLERİ izleme konusunda referans örgüt olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için gözlemci sayısını artırmayı değerlendirirken Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye'ye herhangi bir heyet göndermeme kararı aldı.

Haberin Devamı

AGİT heyeti için Türkiye davet gönderirken AP’ye bu yönde bir davet yapılmıyor. AP Demokrasi Destek ve Seçim Koordinasyonu Grubu Eş Başkanları David McAllister ve Linda McAvan yaptıkları ortak açıklamada, “AP, bu seçim sürecini denetlemeyecek, süreç ve sonrasında açıklanacak sonuçlar hakkında yorum yapmayacak” denildi.  

AP’nin herhangi bir parlamenteri de seçimleri izlemek için görevlendirmediğine dikkat çekilen açıklamada, bir AP üyesinin referanduma ilişkin yapacağı herhangi bir açıklamanın da hiçbir şekilde AP'nin görüşünü yansıtmayacağı kaydedildi. AP geçen yıl nisanda yapılan referandum için de herhangi bir heyet göndermemişti.

AGİT HEYET HAZIRILIYOR

Seçimler bağlamında AGİT için hazırlanan değerlendirme raporunda ise geniş bir gözlemci heyetinin gönderilmesi önerildi. AGİT, 24 Haziran seçimleri için geçen son iki seçimle kıyaslanmayacak kadar büyük bir izleme heyeti göndermeyi değerlendiriyor.

Haberin Devamı

7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde Sınırlı Seçim İzleme Misyonu kapsamında 11 ana, 18 destekçi gözlemci gönderen AGİT’e sunulan raporda, 24 Haziran seçimleri için 11 ana, 28 destekçi, 350 de seçim günü için görevli olacak gözlemci göndermesi önerildi.

AGİT daha önceki seçimlerde oy verme, oy sayımı ve sonuçların dağılımı konusunda sistematik izlemeye gerek duymamıştı. Bu seçimlerde ise sınırlı izleme yerine sistematik izleme uygulanması olasılığı masada.

AKPM’DEN DE HEYET

Türkiye’nin denetimi altında olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) de seçimler için heyet göndermesi söz konusu. AKPM’deki tüm siyasi grupların temsilcilerinden oluşacak olan heyetin büyüklüğünün önceki seçimler için gönderilenlerden belirgin şekilde farklı olması beklenmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!