CSO bozlak çalar mı?

ÇALAR, zaten çalıyor da. Ama tabii ki, Neşet Ertaş’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den, "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası bozlak da çalsın" şeklindeki isteği ve Gül’ün de, "Hazırlayın, ben de dinlemeye geleceğim" demesiyle değil.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sanatçıları ağırladığı dördüncü Çankaya Sofrası’nın konukları Orhan Gencebay, Mazhar Alanson, Zara, Neşet Ertaş ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü, CSO Şefi Rengim Gökmen’di. Sanatın ve müziğin ön planda olduğu koyu bir sohbet yapıldı. Dışarıya en çok yansıyan konu ise Neşet Ertaş’ın ortaya attığı CSO’nun bozlak çalması önerisi oldu. Yemeğin çıkışında da Ertaş gazetecilere, "Sayın Cumhurbaşkanı da bunu kabul etti. Bundan sonra senfoni orkestrasında bozlak söylenecek. Bunun sözünü aldım" dedi. Dedi ama, senfoniden az çok anlayan, birkaç kez CSO konserine gitmiş herkes, "Nasıl yani?" diye düşünmeye başladı.

Anadolu motifleri

Birincisi, CSO zaten yıllardır Türk bestecilerinin, evrensel teknikle yazılmış, senfonik orkestra için düzenlenmiş bütün eserlerini seslendiriyor. Ulvi Cemal Erkin’in Köçekçe’si, Ferit Tüzün’ün Çayda Çıra’sı, Ferit Anlar’ın Kanun Konçertosu gibi, pek çok Türk bestecinin, Anadolu motifleriyle orkestraya uyarlanmış eseri CSO’nun repertuarında var.

İkincisi, CSO’nun repertuarı, öyle ben istedim, o kabul etti şeklinde oluşmuyor. 200 yıla yaklaşan bir tarihi olan ve dünyanın en eski senfoni orkestraları arasında yer alan CSO’nun bir sanat kurulu var. Repertuarı, o kuruldaki uzmanlar belirliyor.

Halk müziğimizin büyük üstadı Neşet Ertaş’ın Cumhurbaşkanı’na yaptığı senfonik bozlak önerisine ilk cevap da, Çankaya Sofrası’nda Rengim Gökmen’den gelmiş. Gökmen, "Neşet Ertaş’ın büyük bir hayranıyım. Sırf onun konserini izlemek için İstanbul’a bile gittim. Ama Neşet Bey bugüne kadar lütfedip hiç CSO konserine gelmemiş. Bizim orkestramız Türk bestecilerinin Anadolu motifleriyle süslü eserlerini yıllardır seslendiriyor" diyor.

Uzaktan Sevmek

Bozlak konusunda hiç kimseyi kırmamaya, incitmemeye büyük özen gösteren Rengim Gökmen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de her zaman kendileriyle çok yakından ilgilendiğini, üstüne basa basa söylüyor. Ama ne yazık ki, bu ilgi uzaktan sevmek noktasında kalmış gibi görünüyor. Çünkü "Sayın Cumhurbaşkanı CSO’nun kaç konserini izledi?" sorusunun cevabı ne yazık ki SIFIR. Sayın Cumhurbaşkanı’nın, CSO konserine gitmek için bozlak çalmasını beklemesine gerek yok. Bir kez daha söyleyelim, zaten Anadolu motiflerinin yer aldığı pek çok eseri CSO yıllardır seslendiriyor. Orkestranın adının önünde Türkiye Cumhuriyeti’nin en yüce makamının adı olunca tabii ki herkesin dikkatini çekiyor. Son dönemlerde de pek çok kişi bir şekilde kendini CSO’yla ilişkilendirmeye çalışıyor gibi bir izlenime kapılıyorum. CSO şunu da çalsın, bunu da çalsın demeden önce, bu orkestranın ne yaptığını, repertuarında neler olduğunu iyi bilmek lazım.

Neşet Ertaş’ın iyi niyetinden hiç şüphem yok. Klasik müzik gibi, opera gibi sanat dallarının toplumun daha geniş kesimlerine hitap etmesini amaçlayan bir düşünceyle, "bozlak" önerisini Çankaya Sofrası’nda dile getirdiğini düşünüyorum. Ama onun gibi büyük bir usta, ortaya müzik konusunda bir tez atacaksa, araştırarak, bilerek yapmalı ve CSO gibi çok önemli bir kurumu, gereksiz yere suçluyormuş ya da şikayet ediyormuş gibi bir hava oluşturmamalı.

Teknoloji ve inanç

ÜLKEMİZDE satışı yapılmadığından dolayı sadece az sayıda kişide olmasının getirdiği cazibeden midir, yoksa gerçekten çok üstün teknolojik özelliklerinden midir, kullanmadığım için bilmiyorum. Ama ciddi anlamda bir Iphone salgını yaşandığı kesin. Apple firmasının, cep telefonu ve diğer pek çok özelliği bir araya getirdiği bu teknoloji harikası alet, cebinizdeki mini bir bilgisayar gibi. Kimi fotoğraflarını, kimi müziğini, kimi de videosunu yüklüyor. Iphone’un kullananlardan birisi de Tarım Bakanı Mehdi Eker. Peki, yurt dışından getirilen ve kart kilidi kırdırılarak kullanılan bu telefona Bakan Eker ne yükletmiş biliyor musunuz? Ben söyleyeyim, Kur’anı Kerim. Evet, Mehdi Eker boş vakitlerinde Iphone’undan Kur’anı Kerim dinliyormuş. Tabii sadece kendi değil, çevresindekilere de dinletiyormuş. Biz de Allah kabul etsin diyelim.
Yazarın Tüm Yazıları