Birlikten ‘Proje’ Doğar

Projemefon.com’u belki duymuşsunuzdur. Henüz duymamış olanlar için kısaca bahsedeyim...

Haberin Devamı

Site, belli bir konuda bir fikri, bir projesi olan ancak bu projeyi hayata geçirmek için yeterli miktarda parası bulunmayanlara bir fırsat yaratıyor. Projenizin konusu modadan teknolojiye, danstan filme, tasarımdan yayıncılığa her alanda olabiliyor. Destekçilerse, ilgilerini çeken ve fon sağlamaya değer buldukları projeye en az 10 TL olmak üzere çeşitli miktarlarla destek olabiliyorlar.
‘Neden hiç tanımadığım birinin projesine destek olayım?’ diye düşünürseniz; ilk olarak, destek miktarınıza göre projeyle ilgili hediyeler kazanabiliyorsunuz. İkincisi ve daha da önemlisi güzel bir hikayede gizli veya adı geçen bir kahraman,  heyecanla bir şeyler yapmak isteyen insanların umut ışığında bir huzme de siz oluyorsunuz. Kısacası sitede birlikten önce kuvvet, sonra da proje doğuyor.
Proje sahibinin ilk aşamada belirlediği süre sonunda, talep ettiği miktar toplanamazsa, destekçilerin destek miktarları hesaplarına iade ediliyor. Sonuçta da, proje sahiplerinden Orhan Kara’nın da tanıtım videosunda dediği gibi ‘projeme fon’ olmazsa,‘projeme son’ oluyor malesef...
Orhan Kara’nın projesi benim için iki kere değerli. Hem Ankara’dan çıkan bir proje olduğu için, hem de çekmeyi planladığı kısa filmde kadına şiddet gösteren erkeğin vicdanını sorgulayacağı için. Kadınların gördüğü şiddet ne eğitim düzeyiyle, ne de sosyo-ekonomik durumla birebir bağlantılı. Sözlü ya da fiziksel saldırının belli bir kalıbı, belli bir zümreye aitliği yok. Ancak, can sıkıcı bir genelleme var. Bu tip şiddet olaylarında ne yazık ki, genelde kadının bu şiddeti hak etmek için ne yaptığı, ne yapmış olabileceği sorgulanıyor. Bana kalırsa asıl ve tek sorgulanması gereken şey, Orhan Kara’nın sorgusunu yaptığı konu... Yani bunu yapan erkeğin vicdanı... İşte bu yüzden, bu proje çok değerli.
Bir de muhteşem tanıtım videosunu da unutmamak lazım... İzlediğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız. Gerekli destek sağlanabilirse harika bir iş çıkacağına ve bu emeğin yerini bulacağına eminim.

Yazarın Tüm Yazıları