Başbakan göreve başladı, erken seçim göründü

Güncelleme Tarihi:

Başbakan göreve başladı, erken seçim göründü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 10:00

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) Genel Başkanı Andrej Babis’i başbakan olarak atadı.

Haberin Devamı

YENİ Başbakan Babis, 10 Ocak’ta hükümetinin programını açıklayacağını ve mecliste güvenoyu oylamasının yapılacağını söyledi.
14 bakanın bulunduğu yeni hükümette, Dışişleri Bakanlığı’na Martin Stropnicky, Maliye Bakanlığı’na Alena Schillerova, İçişleri Bakanlığı’na Lubomír Metnar, Savunma Bakanlığına ise Karla Slechtova’nın getirildiği açıklandı.
Çekya basınında yer alan haberlere göre, İslam karşıtı SPD dışındaki tüm partiler ANO ile koalisyon kurmayı reddediyor. ANO’nun ise SPD ile koalisyon ortaklığını reddettiği, hükümetin Ocak ayında güvenoyu almasının beklenmediğini ve bu yüzden ülkede erken seçime gidilebileceği belirtiliyor.

SEÇİMDEN NASIL BİR TABLO ÇIKMIŞTI?
Çekya’da 20-21 Ekim’de yapılan seçimlerde ANO yüzde 29.64 ile ilk sırayı alırken, Sivil Demokrat Parti (ODS) yüzde 11.32 ile ikinci, Korsan Partisi yüzde 10.79 ile üçüncü, İslam karşıtı Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD) yüzde 10.64 ile dördüncü, Moravya Komünist Partisi (KSCM) yüzde 7.76 ile beşinci, Sosyal Demokrat Parti (CSSD) yüzde 7.27 ile altıncı, Hıristiyan Demokratlar Birliği (KDU-CSL) yüzde 5.8 ile yedinci ve Bağımsız Şehirliler Partisi (STAN) ise yüzde 5.18 oy oranı ile sekizinci sırayı almıştı.
Seçim barajının yüzde 5 olduğu ülkede, sekiz parti 200 sandalyeli meclise girerken, bunlardan ANO 78, ODS 25, Korsan 22, SPD 22, KSCM 15, CSSD 15, KDU-CSL 10, TOP 09 partisi 7, STAN ise 6 milletvekili ile temsil hakkı kazanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!