Trump, Almanlara nasıl bir sürpriz hazırlıyor?

Güncelleme Tarihi:

Trump, Almanlara nasıl bir sürpriz hazırlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2018 14:06

ABD Başkanı Trump’ın uzun zamandır dillendirdiği ithal otomobile yüzde 25 gümrük vergisi için Ticaret Bakanlığı’na talimat verdiği haberi Almanların yüreğini ağzına getirdi. Gümrük vergisinin en çok Alman otomotiv sanayiini vurmasından korkuluyor.

Haberin Devamı

ALMAN otomotiv sanayi, ülke ekonomisinin ve dış ticaretinin can damarı. Toplam ihracatının yüzde 18.3’üne tekabül eden otomobil ihracatı Almanya’nın dış ticaretinin motoru. Almanya geçen yıl tüm dünyaya 234.4 milyar euro tutarında otomobil ihraç etti. Almanya’nın otomobil satışında Çin’den sonra ikinci büyük ihracat pazarı ABD. 2017’de Almanya ABD’ye yarım milyon otomobil sattı. ABD şimdi çelik ve alüminyumdan sonra ithal otomobile de yüksek gümrük vergisi getirmeyi planlıyor. 

ABD Başkanı Trump kendi sanayiini koruma gerekçesiyle daha önce de yabancı ülkelerden çelik ve alüminyuma gümrük vergisi koydu. Avrupa ülkeleri 1 Haziran’a kadar bu uygulamanın dışında tutuldu. AB, bu tarihe kadar ABD’yle yeni ticari sözleşmeler konusunda bir anlaşmaya varmazsa, Avrupa’dan çelik ve alüminyuma yüzde 25 ile yüzde 10 gümrük vergisi uygulamaya konulacak.

Haberin Devamı

TWİTTER’DEN HABER VERDİ
ABD gümrük vergisi talebine AB’yle dış ticaret açığını gerekçe gösteriyor. Bu sürenin bitmesine birkaç gün kala, Trump’ın Twitter hesabından Amerikan otomotiv sanayii çalışanları için yakında “Büyük müjde” vereceği mesajı, Almanların yüreğini ağzına getirdi. Trump’ın Ticaret Bakanı’na “İthal otomobil, TIR ve otomobil parçalarına gümrük vergisi uygulamasını incelemeye alın” talimatı verdiği haberi üzerine en başta Alman otomotiv sanayiinde alarm çanları çalmaya başladı.

ROSS: SANAYİMİZİN ALTINI OYDU
Ticaret Bakanlığı otomobil ithalatının ABD’nin ulusal güvenliği açısından tehlike arz edip etmediğini inceleyecek. Çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uygulaması da ulusal güvenlik tehlikesi gerekçesiyle getirildi. ABD, ithal otomobiller için yüzde 25 gümrük vergisi planlıyor. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un konuyla ilgili olarak Savunma Bakanlığı’na bilgi verdiği bildirildi. Ross, “Yabancı ülkelerden ithalat onlarca yıldır yerli otomotiv sanayimizin altını oydu” dedi.

YÜZDE 32’DEN YÜZDE 48’E ÇIKTI
Ticaret Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre son 20 yılda ABD’nin otomobil ithalatı yüzde 32’den yüzde 48’e çıktı. Amerikalılar 1990-2017 arasında eskiye oranla çok daha fazla otomobil satın alırken, ABD otomotiv sanayiinde çalışanların sayısı yüzde 22 azaldı. 11 Mayıs’ta otomobil üreticileriyle yaptığı toplantıda yüzde 20 ile 25 arasında gümrük vergisinden bahseden Trump’ın en çok Alman otomobil sanayiini eleştirdiğine dikkat çekildi.
Trump gümrük vergisi baskısıyla, 150 milyar dolar dış ticaret açığı olan ABD’nin, yeni ticaret sözleşmeleriyle ihracatını artırmayı, ticaret açığını kapatmayı hedefliyor.

BAKMADAN GEÇME!