Arap gençler ‘Esad gitsin’ dedi

Arap Yarımadası’nda sular durulmuyor. Sessizlikle gelen bir bekleyiş ve çözümsüzlük süreci devam ediyor. Bir yanda Beşar Esad’ın zaman kazanmak için taktikleri, öte yanda Arap Baharı’nın karışık denklemleri.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde, Ortadoğu’nun en ihtilaflı konularda nabzını tutan, yankıları tüm dünyaya çoktan yayılan Doha Debates’e katıldım.

BBC’nin davetlisi olarak.

Usta gazeteci Tim Sebastian, 90 dakikalık açık oturumda, "Beşar Esad Gitmeli mi?" diye sordu.

Hararetli tartışmalar ardından, sonuç ne mi oldu?

İzleyiciler, yüzde 91’lik bir çoğunlukla, Esad’ı istemediklerini haykırdı.

Hem de sansürsüz. Korkusuzca.

Türkiye'nin ültimatomu da konuşuldu

Başladığı 2003 yılından bu yana, tam 8 yıldır, Arap coğrafyasının en ihtilaflı konularını, sansürsüz ve korkusuzca masaya yatıran Doha Debates paneli, zaman zaman aldığı tehditlere rağmen, yayına devam etmekte.

Suriye ve Beşar Esad Hükümeti’nin, yarattığı ve merakla izlenen süreyi büyüteç altına alan bu seneki Doha Debates paneli, Doha’da Katar Vakfı’na ait merkez binada yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlendi. BBC’nin ödüllü habercisi, Hard Talk programının eski yapımcı-sunucusu Tim Sebastian’ın hazırlayıp sunduğu panelde, Türkiye’nin Suriye’ye verdiği ültimatom da konuşuldu./images/100/0x0/55ea47f4f018fbb8f875c828

Haberin Devamı

Arap gençliği Esad'a artık şans vermek istemiyor

Dünyanın dört bir yanından önemli isimlerin katıldığı panelde, Suriyeli politikacı Obeida Nahas, Emile Hokayem, Ammar Waqqaf ve Kamel Wazne konuşmacı olarak yer aldı. Esad Hükümeti’ni yüzlerce sivilin ölümünden sorumlu tutan Obeida Nahas, "Esad Hükümeti’nin istifa zamanı geldi. Esad’sız Suriye demokrasi yolunda daha emin adımlarla yürüyecektir" derken, ülkedeki sivil katlimanı da kınadı.

İzleyiciler sordu: Esad kendi insanını neden öldürtüyor?

2011 yılı içindeki yedinci programı yapılan Doha Debates’in, ‘Esad gitmeli mi? başlıklı panelinde, Esad Hükümeti’ne karşı tepkiler artarken, izleyiciler arasından sıyrılan bir kadın, "Esad kendi insanını neden öldürtüyor? Biz böyle bir hükümet istemiyoruz. Korkusuzca, huzur içinde yaşamak istiyoruz" diye bağırdı.

Katar'da "Esad gitsin" dendi

Beşar Esad’in 11 yıllık devlet başkanlığı döneminde değişim için hiçbir ümit görmediklerini belirten izleyiciler, yaklaşık 90 dakika süren panel sonucunda Esad'ın gitmesi yönünde karar verdiler. Doha Debates tarihinde en yüksek oyla panel konusu onaylanırken, izleyicilerin yüzde 91, Esad’ı istemediklerini oylarıyla da ifade etti.

Haberin Devamı

Doha Debates nedir?

Katar Vakfı’nın finanse ettiği Doha Debates tartışma programı 2003 yılında, ünlü İngiliz gazeteci Tim Sebastian tarafından kuruldu. Kariyeri boyunca sayısız özel habere imza atıp, Ortadoğu’nun en sıcak bölgelerinden bildiren BBC’nin usta ismi, aynı zamanda tartışma panelinin moderatörlüğünü de yürütmekte.

Katar Vakfı tarafından finanse edilmesine rağmen, Arap dünyasıyla ilgili ihtilaflı başlıkları sansürsüz ve özgürce masaya yatıran Doha Debates panelleri, son yıllarda popülaritesini de yükseltti. Panel konusu olarak, konuşulması sakıncalı konuları seçen yönetim, panele katılan izleyicileri ve konuşmacıları da dikkatle seçiyor. Her yıl sekiz panel düzenleyen Doha Debates, BBC televizyonunun dünya servisinden yayınlanıyor.

Haberin Devamı

www.twitter.com/EkinciAysegul
www.facebook.com/AysegulEkinciOfficial

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları