Ankara kitaplar için Berlin’den yanıt bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara kitaplar için Berlin’den yanıt bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2017 11:59

Dünyaca ünlü Türk bilim adamı Prof. Dr. Fuat Sezgin, Almanya’daki 45 bin kitabını Türkiye’ye götürmek istedi. Milliyet’in haberine göre diplomatik girişimler sonucu, 30 bin kitap Türkiye’ye götürüldü. Ancak Almanya, Frankfurt Havalimanı’nda el koyduğu 15 bin kitaba ‘ulusal kültür varlığı’ gerekçesiyle çıkış izni vermedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile de görüşen Prof. Dr. Fuat Sezgin’in kitapları için başlatılan diplomatik girişimler sonucu, 30 bin kitap Türkiye’ye götürüldü. Ancak Almanya, Frankfurt Havalimanı’nda el koyduğu kitapların 15 binine, ‘ulusal kültür varlığı’ gerekçesiyle çıkış izni vermedi. Hükümet bu kez 15 bin kitabın Türkiye’ye götürülmesi konusunda yeniden girişim başlattı. Kitapların götürülmesiyle birlikte İstanbul Gülhane Parkı’nda Prof. Dr. Fuat Sezgin ve eşi Dr. Ursula Sezgin adına da kütüphane kurulacak.
Milliyet Gazetesi’nin haberine göre Türkiye, 1960 darbesinde cuntacılar tarafından, ‘Zararlı Profesör’ fişlemesiyle akademik çalışması sonlandırılan ve Almanya’ya gitmek zorunda kalan Fuat Sezgin, yıllarca kütüphanesinde biriktirdiği eserlere el koyan Almanya’ya karşı mücadele yürütüyor. Sezgin, İstanbul Gülhane Parkı içinde kendisi ve eşi Dr. Ursula Sezgin ismiyle kurulacak Bilimler Tarihi Kütüphanesi için Almanya-Frankfurt’taki Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü Kütüphanesi’nde bulunan 45 bin ciltlik yazma ve basma kitaplarını geçen aylarda Türkiye’ye götürmek istemiş, ancak Frankfurt Havalimanı’nda, ‘ulusal kültür varlığı’ denilerek Alman polisi tarafından kitapların gümrükten geçirilmesi engellenmişti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İADELERİNİ İSTİYOR
Türkiye’nin diplomatik girişimleriyle eserlerin incelemeleri talep edildi. Alman makamlarının incelemesiyle kitapların kişisel koleksiyon olduğuna karar verilerek sadece 30 bin kitabın Türkiye’ye gitmesine izin verildi. Almanya’dan Türkiye’ye gelerek adına kurulacak kütüphane çalışmalarını bizzat takip eden Prof. Dr. Sezgin, hükümetin desteğiyle kalan 15 bin kitabın Türkiye’ye gönderilmesi için mücadele başlattı. Sezgin’in hazinesi için Alman makamlarıyla yeniden temasa geçen hükümet, ‘eserlere el koyamayacaklarını’ söyleyerek Türkiye’ye gönderilmesini talep etti. Almanya’dan gelecek yanıt beklenirken İstanbul’da kurulacak kütüphanede çalışmaların sona geldiği, açılış için kitapların Türkiye’ye iadesinin beklendiği öğrenildi.
Süreç hakkında bilgilendirilen Erdoğan, geçen yıl Prof. Dr. Sezgin’i Mabeyn Köşkü’nde kabul etmişti. Erdoğan, “ABD’yi Colomb değil Müslümanlar keşfetti” iddiasına kaynak olarak da Sezgin’i göstermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!