418 madde!

Konu annelikse “tecrübe” kelimesi cidden, vallahi, çok inanarak söylüyorum ki anlamını da, değerini de yitiriyor.

Haberin Devamı

Biliyorsunuz üç çocuk annesiyim. Yaşları 8 yaş, 16 ay ve 5 ay olan birbirinden başka üç çocuk.
Kaldı ki iş gereği “anne & bebek & hamilelik & çocuk” gündeminin de göbeğinde oturuyorum. “Bilirkişi”, “tavsiye edici”, “yönlendirici” hatta “onaylayıcı” diyor çoğu reklam veren hakkımda.
Çıkan her ürün öncelikle bizim ofise geliyor, fikrimiz soruluyor, tanıtım için destek isteniyor. Hatta çoğu zaman ürün testlerine katılan hanımların arasına karışıyorum, birlikte ürün tartışma grupları yapıyoruz.
Hem ben hem ekibim “inanmadığımız” şeyleri asla tavsiye etmediğimiz gibi, kurum ve markalara da bunun nedenini açıkça söylüyor, yönlendirici oluyoruz. Bir sürü örnek var banka hizmetlerinden, eğlence ürünlerine kadar bize danışılan, fikrimiz alınan.
Ve...
Tüm bunlara rağmen.
Ciddiyim.
“Tecrübe” denen bir şey yok. Asla yok. Buna yemin edebilirim.
Tüm hamileliklerim birbirinden farklı olduğu gibi, tüm doğumlarım da, tüm lohusalıklarım da, tüm bebeklerim de ve her birinin tüm alışkanlıkları, istekleri, davranışları ve tavırları da başka. Bambaşka.
Tabii “anne” de doğal olarak her birinde farklı oluyor, bazen kendi yaptıklarına da, düşündüklerine de inanamıyor.
Kısacası annelerin ihtiyaçlarını ve satın alma kararlarını “bebekleri ve çocukları” yönlendiriyor.
Evin ihtiyaçlarını ve satın alma kararlarını ise biz kadınlar.
Bunları neden mi anlatıyorum?
Altı günlük Amerika seyahati için ailemle alanda vedalaşırken ve eve yapılacaklar ile ilgili notlarımı bırakırken gördüm ki; her üçü için ayrı disiplinlerde konular bırakıyorum ardımda.
Üçü de bambaşka...
¡ ¡ ¡
Uçakta not almaya başladım sonra.
Üçünün de hamilelikleri arasındaki farkları ve bebeklikleri arasında farkları.
Emre ile Kayla arasında?
Emre ile Rüzgar arasında?
Kayla ile Rüzgar arasında?
Toplamda çıkan madde sayısı liste sonunda 418!
Şaka gibi değil mi!
Çünkü belki farkında değiliz ama birden fazla çocuğu olan hepimiz aslında her bebekle yeni bir tecrübe yaşıyoruz. Her doğumla yeniden doğuyor, sil baştan yapıyor, yeniliyor ve en baştan öğrenmeye başlıyoruz.
Parmak izleri kadar birbirinden farklı bebekler ve hamilelikler sonrasında da halen şaşırmaya devam ediyoruz...
Mutlu bir bayram ve tatil dilerim, bol çoluk çocuk sesi, birbirinden lezzetli bir sürü yemek, kahkaha ve aşk dolu...

Haberin Devamı

Süper kadın hastalığı Fibromiyalji

Haberin Devamı

“Her yerim ağrıyor”, “Sabah yataktan bitkin kalkıyorum” diyerek soluğu doktorda alanların ortak hastalığı; fibromiyalji... “Süper kadınların hastalığı” olarak da bilinen fibromiyaljiyi İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Dr. Ayda Uluhan’a sorduk.

Fibromiyalji hastalığının kesin bir tedavisi var mı?
- Bu hastalığın kesin bir tedavisi yok. Ama fibromiyaljili hastaya aşırı stresten uzak durması öneriliyor. Fibromiyaljiye “kas romatizması” deniliyor, ancak bu ne iltihaplı bir hastalık ne de romatizmal bir rahatsızlık. Birçok belirtisi var ve vücudun tüm sistemlerini etkiliyor. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Daha çok uyku bozukluğu olan kişilerde görülüyor.
? Peki bu hastalığın uyku bozukluğundan kaynaklandığını söyleyebilir miyiz?
- Normalde uykunun dört evresi var. Uykunun dördüncü evresine geçemeyen kişilerde vücut gerginliğinin ertesi güne sarkması nedeniyle bu hastalık oluşabiliyor. Uyku bozukluğundan oluşan kimyasal maddeler kaslarda toplanıyor. Fibromiyalji; vücudun sırt, göğüs, kol içleri, dirsekler, kalçalar gibi bölgelerinde bulunan gerginlik noktalarındaki hassasiyet ve ağrıyla kendini gösteriyor. Hastalar doktora genellikle “Her yerim ağrıyor, dayak yemiş gibiyim, sabah yataktan bitkin kalkıyorum, hiç uyumamış gibiyim” diyor.
? Fibromiyaljiye neden “süper kadınların hastalığı” deniliyor?
- Hastalar arasında, “süper kadın” dediğimiz işini, evini, her şeyini planlayıp yapmaya çalışan bir kadın grubu var. Hastalarda dönem dönem şikâyetler artıyor. Çocuğu sünnet oluyor, evleniyor ya da bir evden başka bir eve taşınıyor. Bunlar süper kadınlarda telaşa, endişeye, hastalık belirtilerinin artmasına neden oluyor. Bu özel stres durumlarında hastalara ilaç tedavisi öneriyoruz. Ama “Hastalığın tedavisi yoktur” demek daha doğru bir yaklaşım. Hastalara “Hayat tarzınızı, kafa yapınızı değiştirmeniz, zihninizi ve ruhunuzu rahatlatmanız lazım” diyoruz.
? Endişeyi de tedavi ediyor musunuz?
- Hastalığın tedavisinde birçok branştan destek alınıyor. Ancak fizik tedavi, egzersiz, ilaç tedavisi büyük yarar sağlıyor. Eskiden toplumda ‘hastalık hastası’ olarak adlandırılan bu hastaların aslında çoğunun fibromiyalji hastası olduğu artık biliniyor. Hastalığın nedeni fiziksel olabildiği gibi ruhsal da olabilmekte, bu nedenle hastaya “Senin bir şeyin yok” denmemesi ve rahatsızlığının nedeninin iyi araştırılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta

51 ülkede satışa sunulan yepyeni oyun FIFA 11 incelemesi, eğlenceli dizi Hayalet Kardeşler, sizden gelen on binlerce haber, şiir ve fotoğraf arasından en iyi 5 tanesi, yazı işleri toplantısı için gittiğimiz Doğan Koleji’ndeki muhabirlerimizin çalışmaları, rengarenk bilmece bulmaca sayfaları ve kültür sanat etkinlikleri bu haftaki Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde.

Masal Anlatan Ağaç

“Masal Anlatan Ağaç”, Ankaralı çocuklarla buluşuyor. Masal anlatırken gözleri ve dudakları senkronize olarak hareket eden Ağaç’a, hareketli hayvanlar da eşlik edecek. Masal Anlatan Ağaç’ı kasım ayının sonuna kadar Carrefour Ankara Alışveriş Merkezi’nde görebilirsiniz.

MİGREN VE GAZ ŞİKAYETİ

Haberin Devamı

Fibromiyalji hastaları en çok kas ağrıları, çarpıntı, migren, ellerde uyuşma, barsak spazmları ve gaz şikayetlerinden yakınıyor.

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1

Film, Harry, Ron ve Hermio-ne’nin Volde-mort’un ölümsüzlük sırrını barındıran Hortkuluklar’ı yok etmek görevini üstlenerek yola çıkmalarıyla başlıyor. Profesör Dumbledore’un koruması olmaksızın, yola çıkan üç arkadaş, birbirlerine güvenmek zorundadır. Şimdiden iyi seyirler...

Taşların Seçimi

Dört sıradan çocuk; Melis, Ceren, Ilgın ve Damla, kendilerini yüzyıllardır süregelen bir savaşın ortasında bulmuştu. Kendilerini eşsiz kılan güçlerle donanmışlardı. Onlar artık dünyaların yeni kurtarıcılarıydı. Ancak bilmedikleri bir şey vardı. Asıl tehlike kendi içlerindeydi... “Taşların Seçimi”, çocuklarınızın heyecanla okuyacağı bir kitap.
Doğan Kitap

Yazarın Tüm Yazıları