Amerikan beyaz kelebeği uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Amerikan beyaz kelebeği uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2018 11:07

Amerikan beyaz kelebeği uyarısı

Haberin Devamı

Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA) - DÜZCE Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Amerikan beyaz kelebeği ile mücadelede tuzakların kullanımının önemli olduğunu, insan sağlığına zarar vermeyen ilaçların kullanılması gerektiğini, doğal dengeyi bozucu zehirli kimyasal ilaçların kullanılmasını uygun bulmadıklarını söyledi.

Düzce'de geçen yıl özellikle fındık üreticilerinin korkulu rüyası haline gelen ve evlere kadar giren Amerikan Beyaz Kelebeği, bu yıl da görülmeye başladı. Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Amerikan beyaz kelebeği ile ilgili olarak uyarı yaptı. Amerikan beyaz kelebeğinin ilk çıkış zamanını belirlemek için kurdukları ışık tuzaklarında Amerikan beyaz kelebeğini tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Öztemiz, mücadele zamanının yaklaştığı bu kritik günlerde fındık üreticilerinin bahçelerini sürekli kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.

Amerikan beyaz kelebeğinin yüzde 70-80 nem ve 22-25 derece arasındaki sıcaklıklarda daha iyi geliştiğini söyleyen Öztemiz, "Fındık bahçelerinde zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yaprakların kontrol edilmesi gerekiyor. Şayet yumurta bulunursa hava sıcaklığına bağlı olarak bu yumurtaların 1-3 günde açılacaktır" dedi.

Yumurtadan çıkan genç larvaların yaklaşık 10 gün ayrılmadan birlikte beslenerek yaşadıklarını açıklayan Prof. Dr. Öztemiz, "Dolayısı ile zararlının tırtıl kolonileri ilk döl için Haziranın ilk yarısında sayılır. Tırtıl kolonilerini saymak için dalların uçlarına bakılmalıdır. Tırtıl kolonileri fındık bahçelerinde çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayılmalıdır. Zararlı, ekonomik zarar eşiğinin üstünde ise mücadeleye karar verilmeli ve birinci döle karşı mücadele yapılmalıdır." diye konuştu.

Mücadeleye karar vermeden önce zararlının popülasyon takibinin ışık tuzağı ile yapılması gerektiğine dikkat çeken Öztemiz, "Mücadele zamanına doğru karar verebilmek adına bu tuzakların kullanımı önemlidir. Popülasyon takibi her yıl izlenmeli ve mücadeleye karar verilmelidir." dedi.

Özellikle arıcılığın yapıldığı alanlarda, ilaçlama yaparken arıcıların zarar görmemesi gerektiğini vurgulayan Öztemiz, zararlıyla beslenen çok sayıda doğal düşmanlar olduğunu, faydalı böceklere, kuşlara, doğal dengeye, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçların kullanılması gerektiğini, doğal dengeyi bozucu zehirli kimyasal ilaçların kullanılmasını uygun bulmadıklarını ifade ederek, "Özellikle yanlış uygulamalardan kaçınılmalıdır. Toplu mücadele yapılmalıdır. Mücadeleyi uygulayacak üreticilerimiz bu konuda bilgilendirilmelidir." diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!