Amerika'dan Türkiye'ye uzanan çığlık

Güncelleme Tarihi:

Amerikadan Türkiyeye uzanan çığlık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 11:57

Amerika'dan Türkiye'ye uzanan çığlık

Haberin Devamı

Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), (DHA) - BAHAMA bayraklı 'Brillance Seas' adlı  transatlantik gemiyle 11 yıl önce balayına çıkan ve geldiği Aydın'ın Kuşadası Limanı'nda ortadan kaybolan 27 yaşındaki George Allen Smith'in cinayete kurban gittiğine inanan ABD'deki ailesi, olayın aydınlatılmasına yardımcı olacaklara 100 bin dolar ödül vereceklerini duyurdu.
İspanya'nın Barcelona kentinden 27 Haziran 2005 sabahı denize açılan Bahama bayraklı ünlü transatlantik 'Brillance Seas', Akdeniz'de çeşitli limanları ziyaret ettikten sonra 5 Temmuz 2005'te Kuşadası Limanı'na yanaştı. Temizlik ekipleri bir kamarada kan izleri gördü. Kamarada yolculuk yapan ABD'li babalı çiftinden 26 yaşındaki Jennifer Carly Hagel Smith, aşırı alkollü ve yarı baygın halde bulundu. Eşi 27 yaşındaki George Allen Smith ise ortadan kayboldu. Kaptanın başvurusuyla Türk yetkililer gemiye çıkarak inceleme yaptı.
'ÖLDÜRÜLÜP DENİZE ATILDI' İHTİMALİ
Geminin güvertesi ve filikadan başlayan kan izlerine ulaşıldı. Kamara duvarlarında kan ve tırnak izleri, yerde kan izleri bulundu. Olayın cinayet, cesedin ise suya atılmış olabileceği kanısına varan Türk yetkililer, yine büyük olasılıkla uluslararası sularda meydana geldiği varsayarak Dışişleri Bakanlığı'nı bilgilendirdi. Kayıp gencin eşi Carly Hagel Smith ise İzmir'den Kuşadası'na çağrılan ABD Konsolosluğu yetkililerine teslim edildi. FBI'ın devraldığı soruşturmada çiftin 4 erkekle birlikte içki partisine katıldığı ortaya çıktı. Bu kişilerin de ifadelerine başvuruldu.
'DOSYA RAFA KALDIRILDI'
Türk polisinin Kuşadası'nda, FBI'ın ise Amerika'da 11 yıl boyunca sürdürdüğü soruşturmada ilerleme sağlanamayınca dosyanın rafa kaldırıldığını söyleyen kayıp gencin ABD'de yaşayan ailesi, aralarına NBC televizyonunun da bulunduğu Amerikan ve Türk medyasından yardım istedi.
Aile adına anne Mauren Smith, Amerika'nın ünlü gazete ve dergilerinin editörleriyle olayı kamuoyuna ilk duyuran DHA muhabirine gönderdiği mektupta, soruşturmanın bilerek kapatıldığını öne sürdü.
'AÄ°LE BUGÃœNE KADAN 600 BÄ°N DOLAR HARCADI'
Olayın aydınlatılması için bugüne kadar 600 bin dolar harcadıklarını söyleyen Mauren Smith, FBI'ın soruşturmayı tekrar başlatabilmesinin yeni delillere bağlı olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:
"OÄŸlumuz George, Temmuz 2005'te, Avrupa balayında denizde öldürüldü. Ä°lk soruÅŸturma KuÅŸadası polisi tarafından gerçekleÅŸtirildi. Kısa süre sonra FBI soruÅŸturmayı devraldı. 11 yıl süren federal bir soruÅŸturmanın Amerikan vergi mükelleflerine milyonlarca, bize de 600 bin dolara mal olmasına raÄŸmen tutuklama ve iddianame bulunmamaktadır. Cinayet sonrası ilk nokta Türkiye. Olay günü tercümanı, KuÅŸadası polisi, liman acentesi gibi çok deÄŸerli tanıkların bulunması mümkün olabilir. Size, saÄŸlayabileceÄŸiniz her bilgi için minnettar olacağız. George'un ortadan kaybolmasından sorumlu kiÅŸilerin tutuklanması ve mahkum edilmesine doÄŸrudan yol açan bilgi için 100 bin dolar ödül vereceÄŸiz."Â
Ayrıca afişler hazırlatan aile, sosyal medyada sayfalar açarak olayla ilgili bilgisi olanların kendileriyle temasa geçmelerini istedi.
Geçen 11 yıl boyunca adalet beklediklerini, Greenwich ve Miami'de mahkemelerde oğulları için adaleti sağlamaya çalıştıklarını söyleyen aile, FBI ve Connecticut'taki ABD Savunma Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde 'yeterince delil yok' diyerek dosyayı kapattıklarını belirtti.
'GEMİ ŞİRKETİ OLAYI ÖRTBAS EDİYOR' İDDİASI
Cinayeti gemi şirketinin örtbas ettiğini iddia eden Smith ailesi mektuplarında FBI'ın, George'un cinayetiyle ilgili soruşturmayı tekrar başlatması için destek beklediklerini belirterek, "George'a 4 bin 152 gündür haksızlık yapılıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!