Amerika'da Mart çılgınlığı

Güncelleme Tarihi:

Amerikada Mart çılgınlığı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2012 00:00

Süper Ligimizin 4 yıllık yayın geliri 1.6 milyar dolar olurken, Beko Basketbol Ligi’nde ise 18 milyon dolar.Bahis ekonomisi 3 milyar doları bulurken, turnuvada günlük 175 milyon dolar iş gücü kaybı olacağı hesapladı.

Haberin Devamı

ABD’de her yıl toplam 345 üniversite basketbol takımı arasından finallere kalan 68 takımının katılımıyla organize edilen NCAA turnuvası başladı. Maçların yoğunluğunun en çok olduğu ay olduğu için “Mart Çılgınlığı” (March Madness) olarak bilinen ve 31 ayrı gruptan gelen şampiyonlar ile NCAA komitesi tarafından seçilen 37 takım, ilk 3 turdan sonra St.Louis, Boston, Pheonix ve Atlanta olmak üzere 4 ayrı şehirde oynanacak olan grup maçlarında şampiyonluk mücadelesi verecekler.

Kentucky şampiyonluğun favorisi

Turnuvayı günde ortalama 15.5 milyon kişinin televizyondan izlemesi bekleniyor. Dev salonlar tıka basa dolacak. Elemeler sonunda en iyi 4 takım, 31 Mart ve 2 Nisan tarihleri arasında New Orleans’ta düzenlenecek ‘Final Four’a kalacak.

Organizasyona 32-2 ile seri başı giren Enes Kanter’in eski takımı Kentucky, şampiyonluğun favorisi olarak gösterilirken, Syracuse ve Ohio State’in sürpriz yapabilir.

Haberin Devamı

Tüm hafta çizelge hazırladılar

Amerikalılar tüm hafta kim kimle eşlenecek ve kim kimi eleyip ‘Final Four’a kimlerin kalacağını gösteren tahmin çizelgesi (“bracketology”) hazırlamak ile meşguldü.  ABD’de büyük bir gelenek haline gelen bu racketolgy’yi her yıl ABD başkanı Barack Obama’da Beyaz Saray’ın internet sitesinden duyuruyor.

Obama yakından takip ediyor

Başkan Obama, Cameron’a basketbol anlattı. ABD’nin basketbolcu başkanı Obama, Mart Çılgınlığı’nın ilk gününde İngiltere Başbakanı David Cameron’ı kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde en önemli cephelerden Ohio eyaleti Dayton şehrinde oynanan ilk tur maçına götürdü. Western Kentucky’nin Mississippi Valley State’i 59-58 yendiği maç sırasında Başkan Obama, birlikte bira içip ‘hot dog’ yediği meslektaşına basketbolün kurallarını anlattı. Cameron ise Obama’ya ‘cricket’ öğretme sözü verdi.

Antrenöre 1.3 milyon dolar

TAKIMLARIN en çok teknik ekiplere maaş ödediği için sadece 3 yardımcı antrenöre izin veriyor. Başantrenöre ödenen ücret ortalama 1.3 milyon dolar.

Kazanan üniversiteler

Geçtiğimiz yıl NCAA’in gelirlerinden kazananlar.
- Texas A&M: 15.8 milyon dolar
- University of Michigan: 10.6 milyon dolar
- Purdue: 2.3 milyon dolar
- University of Georgie: 1.8 milyon dolar.

Haberin Devamı

Kaybeden üniversiteler

- Rutgers: 25.5 milyon dolar
- Oklahoma State: 24.7 milyon dolar
- SUNNY Buffalo: 20.2 milyon dolar
- University of Houston: 19.8 milyon dolar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!