Amerika’yı fetheden bir dansöz

Güncelleme Tarihi:

Amerika’yı fetheden bir dansöz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 08:04

Washington’daki Amerikalı kadınlara ‘Törkiş Göbek Dansı’nı sevdiren, dükkânlarda dansöz kıyafeti sattıran, adına plaklar satılan Özel Türkbaş hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras, Amerikalı kadınlarına göbek dansını öğreten dansöz Özel Türkbaş’ı sahnede birkaç kez izleme şansına sahip olduğunu yazdı bugün köşesinde.

''Port Said’i ünlendiren “Törkiş Dansöz Özel Türkbaş” idi. İsmi noktası ile virgülü ile kapıdaki neon lambalarda parıl parıl parlardı'' diyen Uras, Türkbaş'ın ardından şunları yazdı:
''O yıllar ünlü kanun sanatçımız Ahmet Yatman Türkiye’ye küsmüş Washington’a taşınmıştı. Kanunda Ahmet Yatman, klarnetde (Yunan) Stori, Bazuki’de (Yunan) Yani, davulda (Yunan) Yorgi, “Tantana tanatan...Tan...Tan...Tan...” diye ritmi olan Törkiş göbek havasını çalarken, baş dansöz altı “Prenses Ayşe” elinden pardon vücudundan geldiği kadarı ile kıvırtır, müşteriyi baş dansöz Özel Türkbaş’a hazırlardı.
Özel Türkbaş gece yarısında sahne aldığında salon alkıştan yıkılırdı. Özel Türkbaş çok güzel bir kadın değildi ama, alımlı idi. Kibar idi. Dansın hakkını verirdi.
Bir süre sonra plakçılarda “Özel Türkbaş: Törkiş Dans” başlığı ile long play plaklar satılmaya başladı. Önceleri plakların kapağında sadece Özel Türkbaş’ın fotoğrafı olurdu.
Derken bir gün ne göreyim: Plağın kapağında “ Özel Türkbaş: How can you make your husband happy?” (Özel Türkbaş: Kocanızı nasıl mutlu edersiniz?)” yazılı bir plak piyasaya çıkmış.
Kapaktaki fotoğraf şöyle: Koca soyunmuş. Yatakta. Yorganı göğsüne kadar çekmiş. Yatağın ayak ucunda karısı Törkiş Dansöz kıyafeti ile dans ediyor... Plak kapağının altında geniş açıklama var: Özel Türkbaş, dans ederek kocanızı mutlu etmenin reçetesini veriyor. Müziği plakta, dans tarifi arka kapakta...”

Haberin Devamı

İsmi kaldı yadigar...
Özel Türkbaş o kadar ünlenmişti ki, Washington’un o zamanlar ıvır zıvır satılan P Street’indeki dükkanlarda dansöz kıyafetleri satılır olmuştu.
Bir süre sonra Özel Türkbaş sahnelerde görünmez oldu. Evlendi dediler... Dün de ölüm haberi geldi.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!