Amerika kıtasını Zika virüsü paniği sardı

Güncelleme Tarihi:

Amerika kıtasını Zika virüsü paniği sardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 11:19

Amerika kıtasını Zika virüsü sardı. Virüs, Kanada ve Şili hariç tüm kıtayı tehdit ediyor. Çocuklarda hidrosefali gibi doğumsal anomalilere neden olan virüsle savaş için devletler harekete geçti.

Haberin Devamı

Brezilya, ev ev gezerek sivrisinek avına çıkarken kökeni Afrika'nın tropikal toprakları olan Zika virüsü chilungunya ateşi, dang ateşi denilen bir ateş türüne yol açıyor. Virüsü kapan birçok insan aslında hastalanmazken, hamilelerde bebeği büyük oranda etkilediği ve doğumsal anomaliye neden olduğu ortaya çıktı. Virüsün henüz insandan insana geçip geçmediği bilinmiyor.

Amerika kıtasını Zika virüsü paniği sardı

Aedes türü sivrisineklerden bulaşan hastalık ABD'nin güney bölgelerini de tehdit ediyor. Kanada ve Şili sivrisineğin bulunmadığı alanlar.

ZİKA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğu rahatsızlanmıyor. Hafif ateş, döküntü, kas ağrısı ve göz kızarması gibi belirtileri olan virüsün bu etkileri 1 haftadan daha fazla etkilemiyor. Şu ana kadar kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmayan virüsün periyodik olarak salgına neden olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Amerika kıtasını Zika virüsü paniği sardı

ZİKA VİRÜSÜ NEDEN ENDİŞE YARATIYOR?

Brezilya'da virüsü kapan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali denilen, kafanın normalden küçük doğması ve beynin gelişmemesine neden olan bir hastalıkla doğduğu gözlemlendi. El Salvador'da ise Sağlık Bakanlığı 2 yıl boyunca hamile kalınmamasını önerdi.

ABD'DE VAKALAR OLDU MU?

ABD'deki vakaların çoğu seyahat eden turistler. Ancak 2007'den beri 30'a yakın vaka görüldü ve bunların çoğunun deniz aşırı ülkelerden geldiği tahmin ediliyor. Zika virüsüne neden olan sivrisinek ise ABD'nin güneyinde bulunuyor.

HAMİLE KADINLAR AMERİKA KITASI'NA SEYAHAT ETMESİN

Amerika kıtasını Zika virüsü paniği sardı

Brezilya Sağlık Bakanı virüsün ciddiye alınması gerektiğini ve acilen bir aşı üretilmesi gerektiğini söyledi. Hamile kadınlara ise bu riskli ülkelere seyahat etmemeleri öneriliyor. Ayrıca insanlara uzun ve kalın giyinmeleri konusunda da öneriler veriliyor. 

 

BAKMADAN GEÇME!