Amerika ile PKK hüsranı

YAZILI bir anlaşmaya yanaşmıyor. Görüşmelerin kağıda dökülmesini istemiyor. Her şeyin sözde kalmasından yana. Güven verici bir durum değil.

Amerika'dan bir heyet büyük gürültülerle Türkiye'ye geliyor geçenlerde. Tüm TV kanallarında ve gazetelerde, heyetin gelişi önemli haberler arasında yer alıyor. Ancak, görüşmeler başladıktan sonra, bu haberlerdeki heyecan azalıyor. Haberin kendisi de neredeyse düşüyor.

ABD heyeti, Ankara'ya özel olarak PKK-Kadek konusunu görüşmeye geliyor. Bunların Irak'taki varlığı ve eskiden olduğu gibi Irak'tan Türkiye'ye sızarak, terör eylemlerini yeniden başlatmak istedikleri, doğal olarak Ankara'yı rahatsız ediyor. Heyetin geliş amacı salt bu konuya odaklı.

Irak'ta PKK'nın üslendiği iki yer var. Biri Kandil Dağı, diğeri Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne bağlı Mahruk Kampı. Türkiye, bu kampın kapatılmasını, Kandil Dağı'ndan da PKK'nın sürülmesini istiyor.

KANDİL DAĞI UZAK

Türkiye, Kandil Dağı dedikçe, Amerikalılar, ‘‘Kandil Dağı uzak, oradan size tehlike gelmez’’ diyor!..

Mahruk Kampı ise, Birleşmiş Milletler'e ait!.. Orada görev Birleşmiş Milletler'in!..

Amerika, PKK konusunda açıkça yan çiziyor. ‘‘Biz onlara söyleriz, onlardan size zarar gelmez’’ gibi akıl almaz laflar!..

Terörden en çok zarar gören ülkelerden biri ABD değil mi?.. 11 Eylül tarihin en büyük terör eylemlerinin başında gelmiyor mu? PKK terör örgütü değil mi?

ABD terörle mücadele anlaşmalarına imza atan ülkelerden biri değil mi?..

Bunların hepsi doğru. Ama, Ankara'nın tüm ısrarlarına rağmen, ABD PKK ile mücadele konusunda yazılı bir anlaşmaya yanaşmıyor. Türkiye anlaşma öneriyor, ABD kabul etmiyor. Sadece, mücadele edeceğine ilişkin söz vermekle yetiniyor.

PKK'nın silah bırakmasına, PKK'ya karşı askeri bir harekata, duyarsız kalıyor.

KÜRTLER MÜTTEFİK

Bir yandan, Irak'ta aylardır Türkiye'nin desteğini arıyor, Irak'a asker göndermesi için aylardır baskı yapıyor, ama öte yandan Türkiye'nin hayati bir isteğine sırt çeviriyor.

Çünkü, tüm grupları ve unsurlarıyla birlikte, ABD'nin Irak'taki en büyük müttefiki Kürtler. PKK'ya karşı, Türkiye ile beraber davranması halinde, Kürtleri kendisinden uzaklaştıracağı kaygısında.

PKK ve Kürtleri Türkiye için karşıya almaya niyetli değil. Bunun için de hiçbir yazılı anlaşmaya imza atmıyor!..

Büyük gürültülerle Ankara'ya gelen Amerikan heyeti ile PKK görüşmeleri tam bir fiyasko!..

Bir zamanlar Suriye, Rusya, Yunanistan, şimdi ise PKK'nın arkasında Amerika!.. Üstelik, zamanında Apo'yu Türkiye'ye teslim eden Amerika!..

Aşiretler kaynıyor

IRAK
'taki Kürtler denilince, akla Barzani ve Talabani geliyor. Bir de, arada mevzi tutmuş PKK. Ancak, Irak'taki kalıcı Kürtler, asıl Barzani ve Talabani aşiretleri.

Türkiye, yıllardır Talabani ve Barzani ile görüşüyor. Dolayısıyla, Irak Kürtleri ile görüştüğünü düşünüyor.

Oysa kuzey Irak'taki irili ufaklı onbeş dolayında Kürt aşireti var. Ve son olaylarda Talabani ile Barzani'nin Türkiye'ye dost olmayan tavırlarından, bu aşiretler rahatsız. Irak'a gidecek Türk askerine aynı aşiretler olumlu bakıyor.

Barzani ve Talabani, tamam büyük aşiretler, ama tüm Irak Kürtlerini temsil etmiyor.
Yazarın Tüm Yazıları