AMD'nin yeni nesil işlemci çekirdeği: Zen

Güncelleme Tarihi:

AMDnin yeni nesil işlemci çekirdeği: Zen
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2016 08:23

AMD, yeni nesil, yüksek performanslı “Zen” işlemci çekirdeklerine dair ek mimari detaylarını ve performansa dair ilk bilgileri ABD’nin San Francisco şehrinde gerçekleştirilen bir etkinlikte duyurdu.

Haberin Devamı

İşlemci performansı tarihinde bir kilometre taşını temsil eden “Zen” çekirdeği saat komut başına gösterdiği %40 oranında performans iyileştirmesi ile dikkatleri üzerine çekti.

Etkinlikte gerçekleştirilen demoda 8 çekirdek ve 16 iş parçacıklı “Zen” çekirdekleri içeren “Summit Ridge” masaüstü işlemcisi, aynı CPU saat hızları ile çok iş parçacıklı Blender render yazılımında benzer yapılandırmalı Intel’in 8 çekirdek, 16 iş parçacıklı “Broadwell-E” işlemcisini performans olarak geride bırakıyor. Etkinlikte ayrıca Zen temelli 32 ve 64 çekirdekli “Naples” kod adlı sunucu işlemcilerinin, Windows işletim sistem üzerinde çalışan çift işlemcili bir sunucu ile ilk halka açık demosu da gerçekleştirildi.

Konu hakkında konuşan AMD Başkanı ve CEO’su Lisa Su; “Zen çekirdeklerinin sunduğu performans ve verimlilik AMD teknolojisinin geldiği son noktayı temsil ediyor. Geçtiğimiz dört sene boyunca lider ürünlere güç verecek yüksek performanslı, çok aşamalı bir CPU yol haritası geliştirmek için önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Veri merkezlerinden yüksek teknoloji ürünü bilgisayarlara kadar önemli bir ürün grubuna güç verecek olan Zen çekirdeklerinin pazara sunulması yönünde gerçekleşen adımlar, müşterilerin “Zen” çekirdeklerine olan heyecan ve merakı devam ettiriyor” dedi.

Haberin Devamı

Yepyeni bir tasarıma sahip olan “Zen” işlemci çekirdeği, yeni bir önbellek hiyerarşisi, geliştirilmiş bölüm öngörüsü, eşzamanlı çoklu kullanım (SMT) ve gelecek nesil AMD ürünlerinin performans ve verimliliklerini artırmak için tasarlanan birçok mimari geliştirme içeriyor. Bu geliştirmeler “Zen”in, fansız 2’si 1 aradalar, tümleşik sistemler, yüksek performanslı hesaplama ve veri merkezleri gibi geniş bir yelpazede bulunan uygulamaların ölçeklenebilir ihtiyaçlarını tatmin etmesine imkan sağlıyor.

Pazara sunulması beklenen ilk “Zen” temelli “Summit Ridge” masaüstü işlemciler AMD iş ortakları ve müşterileri tarafından ihtiyaç duyulan yüksek performans ve ölçeklenebilirliği sağlamak üzere tasarlanan yeni bir birleştirilmiş soket olan AMD AM4 soketini kullanacak.

Haberin Devamı

“Bristol Ridge” kod adlı 7nci nesil AMD A-Serisi masaüstü işlemcileri ve uyumlu yeni AM4 soketlerin 2016 yılının ikinci yarısında kullanıcılara sunulması bekleniyor.

En üstün teknoloji USB, grafik, veri ve diğer I/O’lar için sunduğu ayrı PCIe veri yolları ile AMD AM4 platformu sayesinde kullanıcılar iyileştirilmiş bir cevap verilebilirliğe kavuşarak AM4 platformunun sunduğu güçlü, ölçeklenebilir ve güvenilir deneyimi yaşayacaklar.

AMD AM4 platformunun sunduğu önemli teknolojiler:

- DDR4 Bellek

- PCIe Gen 3

- USB 3.1 Gen2 10Gbps

- NVMe

- SATA Express

Zen” mimarisine dair ek özellikler gelecek hafta ABD’de gerçekleştirilecek 28. Hot Chips etkinliğinde paylaşılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!